Feriepraktikanter läser for barn i Botkyrka

Läsning för vidgade vyer

Läsning ger oss möjlighet att ta del av en enorm mängd information och kunskap som är nödvändig för att förstå världen omkring oss. Genom böcker, tidningar, vetenskapliga artiklar, bloggar och andra texter kan vi få nya insikter och perspektiv. Läsning hjälper oss också att utveckla vår förmåga att tänka självständigt och objektivt. Det är en viktig färdighet på arbetsmarknaden, där många yrken kräver att man kan läsa och förstå instruktioner, rapporter, kunna kommunicera med kollegor via e-post och andra kanaler. Läsande är också är en källa till personlig tillfredsställelse och underhållning. Det låter oss utforska olika världar och perspektiv, resa till främmande platser, möta intressanta karaktärer och uppleva olika känslor. Dessutom ger läskunnighet oss förmågan att uttrycka våra egna tankar och idéer genom skrivande, och oändliga möjligheter att utveckla vår egen fantasi och kreativitet.

Bonniers verksamheter är engagerade i ett antal projekt med fokus på läsning och skrivande, ofta med fokus på barn och unga. Här berättar vi om några av dem.

Läsa Äger

Läsa Äger jobbar för alla barns rätt till en läsande gemenskap. Initiativet startade i Botkyrka mars 2018, med flera aktörer och yrken i samarbete. Lärare brukar inte vara tillgängliga under sommarlovet men med intensivläsning på hela skolan veckorna innan lovet kan man skjutsa ut i elever till sommarlov med sug efter läsning. Fritids var på plats och folkbiblioteket var öppet och med läsande gymnasieungdomar som förebilder på sommarfritids i spetsen har vi hittat receptet på att hejda lästappet under sommarlovet. Genom Bonniers Familjestiftelse har Läsa Äger expanderat från Botkyrka till ett tjugotal svenska orter och flera kommuner är i startgroparna.

”Om jag kan läsa kan jag drömma på nya sätt. Om jag kan drömma kan jag våga tro på det jag drömmer om. Om jag kan tro på det jag drömmer om kan jag bli den jag drömmer om att bli.”
Den devisen blev startskottet för Läsa äger.

Under sommarlovet tappar nästan varannan elev i sin läsförmåga – Internationella studier visar att 47% av alla barn tappar i sin läsning under sommarlovet. Mest tappar de lässköra barnen, de som har det som allra svårast med sin läsning. Det är lätt att halka efter under sommaren. För den som redan kan, där läsningen går lätt och ledigt, känns det ofta roligt att läsa. Men för den som har svårt med läsningen är läsningen lätt att välja bort. Orden som är en av tankens viktigaste byggstenar och som hjälper en att lyckas i skolan. Det i sin tur påverkar utbildning, möjligheter att följa sina drömmar och bli den man drömmer om att bli.

Genom Läsa äger håller barnen igång läskonditionen under sommaren. Gymnasieungdomar blir viktiga förebilder på sommarfritids när de högläser och sprider rörelseglädje.

Gå till Läsa Ägers inspirationsbank för en list med idéer, uppdragskort, rapporter och material för att komma igång.

 


 

Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är en årlig tävling där den Åk 4-klass som läser mest under höstterminen vinner en skolresa. Initiativet är ett samarbete och drivs av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren. Även SF Studios finns med som samarbetspartner.

För att få flyt i läsningen gäller samma sak som med det mest – att träna, träna och träna. Syftet med Den stora läsutmaningen är att vara en morot i arbetet med att skapa läskondis – och läslust! Med Den stora läsutmaningen vill man uppmuntra till läsning med både bredd och höjd. Alla läser på sin nivå och efter sina intressen och smak, men med en gemensam nämnare: ju fler böcker vi läser, desto bättre läskondis och större ordförråd får vi.

 


 

Bonnierförlagen x Läsrörelsen

Bonnierförlagen har både stöttat och samarbetat med Läsrörelsen under lång tid. Bland annat har man tillsammans med Läsrörelsen, Akademibokhandeln och Nätverket Läslov (där Bonnierförlagen också ingår) förvandlat höstlovet vecka 44 till ett Läslov. Hela veckan över hela landet äger en mängd aktiviteter rum för att både skapa och tillgodose lässug bland barn och ungdomar. Tillsammans med Läsrörelsen fortsätter Bonnierförlagen att arbeta med läsfrämjande insatser på en bred nationell nivå.