Cecilia Safaee, vd för Hemmaplan, vid Gottsunda Centrums nya markmålning. FOTO. Urban Andersson.
Nyheter
2023-08-23

39 unga har fått jobb i Gottsunda Centrum

Lärlingsprogram, sommarjobb och nya butiker och besökare ingår i Hemmaplans satsningar i Uppsala.

Hemmaplans program Centrumakademin är nu i full gång. Målet är att skapa sysselsättning för unga i Gottsunda Centrum via lärlings- och praktikplatser, feriearbete och fast anställning.

– Vi har redan 39 personer i meningsfull sysselsättning genom lärlingsprogrammet. Just nu arbetar vi med att tillsätta ytterligare platser. Vår målsättning är att komma upp i 100 personer under 2023, säger Cecilia Safaee, vd för Hemmaplan.

Under sommaren färdigställdes markmålningen längs ”Solsidan” utanför Gottsunda Centrum. Nya fina bänkar kom på plats under träden och fler allmänna sittplatser längs med fasaden. Dessutom startade Hemmaplan under sommarmånaderna en glasskiosk i en tom lokal i samarbete med Lejonet & Björnen och där anställdes 15 sommarjobbare.

– Ungdomarna fick sitt första jobb. Samtidigt kunde vi erbjuda våra besökare något som gjorde att de valde att stanna kvar, en plats att mötas och umgås på, berättar Cecilia Safaee.

– Vi går ju på resultat- och balansräkning, det vi gör ska vara lönsamt. Och ungdomarna sålde så mycket glass att det täckte deras löner!

I slutet av maj etablerade Hemmaplan den första nya butiken sedan bolaget tog över Gottsunda Centrum. Då öppnade Normal, en butik som bland annat säljer skönhetsprodukter. Sedan dess har fler unga tjejer och kvinnor kommit till centrumet.

– Fler nya entreprenörer är på gång och skapar arbetstillfällen, bland annat en klädbutik och en biltvätt på
parkeringen. Dessutom håller en sömmerska på att öppna ett skrädderi.

– Vi har också en kvinnoförening här som jobbar mycket med matlagning. Förhoppningen är att de kan starta ett företag med anställning och försörjning som mål, säger Cecilia Safaee.


Bonnier Fastigheters dotterbolag Hemmaplan utvecklar och förvaltar centrumfastigheter och mötesplatser i stadsdelar präglade av socioekonomiska utmaningar, för att därigenom driva positiv samhällsutveckling, med och för människor som bor och är verksamma i området, för att alla ska kunna växa upp med lika möjligheter i ett tryggt område där de känner sig hemma.