Nyheter
2015-02-11

Aladin Verlag hedrar Charlie Hebdo

Som respons på attacken mot franska satirmagasinet Charlie Hebdo ger tyska förlaget Aladin Verlag nu ut en antologi med teckningar på temat yttrandefrihet. 29 kända illustratörer medverkar i boken.

Idén föddes direkt efter attacken. Klaus Humann, grundare av Aladin Verlag, skrev ett brev som han skickade till över 40 illustratörer i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Australien och USA, och bad dem medverka i den kommande boken för yttrandefrihet.

De flesta svarade, och resultatet är Zeichner verteidigen die Meinungs Freiheit – Illustratörer försvarar yttrandefrihet. Bland de medverkande finns namnkunniga tecknare som  Christoph Niemann, Janosch, Chris Riddell, Axel Scheffler, Peter Sís, David Wiesner, Bob Graham och Ralph Steadman.

Det tyska förordet är skrivet av Andreas Platthaus, litteraturredaktör på Frankfurter Allgemeine Zeitung. Boken publiceras den 15 februari. All vinst går till PENs program Writers in Prison.

Ur brevet som Klaus Humann skickade till illustratörerna:

“Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet och inte förhandlingsbart på något sätt. Ett öppet samhälle är lika viktigt som luft att andas. Vi måste respektera varandra oavsett religion, övertygelse, härkomst eller etnicitet. Och vi kommer att försvara vår rätt att uttrycka våra åsikter.”