Anna-Lena Laurén. FOTO: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Nyheter
2023-12-15

Anna-Lena Laurén tilldelas årets Per Wendel-pris

Per Wendels pris till Årets nyhetsjournalist delades idag ut för 18:e gången. Pristagare är finlandssvenska journalisten och författaren Anna-Lena Laurén.

Juryns motivering 2023 lyder:

”Årets pristagare är där, i kriget, när världen ser på.
Årets pristagare är här, i spalterna, när Sverige ska förstå.

Årets pristagare rapporterar och förklarar, men sätter också i sammanhang det stora genom att berätta om vardagens lilla.
Per Wendels nyhetspris 2023 tilldelas Anna-Lena Laurén på Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet.”

Pristagaren berättar:

– Jag fick veta om Per Wendel-priset under något som jag trodde skulle vara ett säkerhetsmöte via Teams. Där gick jag på gatorna i Kyiv i Ukraina och diskuterade med vår säkerhetschef Crister Ohlsson om brandvarnare – och plötsligt dök Thomas Mattsson upp på skärmen med detta besked! Jag trodde först det var ett skämt? Otroligt fint och hedrande att få ett pris i Per Wendels namn, en stor grävande journalist. Jag är mycket glad!

Anna-Lena Laurén var tidigare korrespondent för Dagens Nyheter och Hufvudsbladet i S:t Petersburg, men tvingades av säkerhetsskäl att lämna Ryssland. Istället är hon nu boende i Kyiv där hon bevakar kriget i Ukraina för DN och Hbl.

“Per Wendels pris till Årets nyhetsjournalist” instiftades av Expressen 2006, efter att den legendariske reportern Per Wendel gått bort i cancer 2005 efter en lång karriär som bland annat resulterade i Stora journalistpriset 1988 för avslöjandet om Ebbe Carlsson-affären i spåren efter mordet på Olof Palme.

– Juryn var enig: i en tid då mycket journalistik produceras från hemmaredaktioner, på grund av mediernas ekonomi och risker med att vara på fältet, så bodde Anna-Lena Laurén kvar i Ryssland och fortsatte att skildra kriget inifrån diktaturen. Sedan flyttade hon till Ukraina för att där bo och leva bland offren för Putins anfallskrig. Resultatet, för alla oss andra, är en fantastisk rapportering i DN och Hufvudstadsbladet, säger juryns ordförande och Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson.


Tidigare pristagare:

2006 Fredrik Sjöshult, 2007 Jan Mosander, 2008 Anna Jaktén, 2009 Christian Holmén och Micke Ölander, 2010 Janne Josefsson, 2011 Anette Holmqvist, 2012 Hannes Råstam, 2013 Mats-Eric Nilsson, 2014 Carolina Neurath, 2015 Richard Aschberg, 2016 Olof Lundh, 2017 Magda Gad, 2018 Katarina Gunnarsson, 2019 Linda Hedenljung, 2020 Åsa Erlandsson, 2021 Martin Schibbye, 2022 David Baas.

I juryn har Viveka Hansson, programdirektör på TV4, Sofia Dahlström, programchef SVT Samhälle Göteborg, Kjell Dabrowski, publicist och medieentreprenör, samt ordförande Thomas Mattsson, Senior Advisor på Bonnier News, ingått.