Nyheter
2013-11-21

Årets vinnare av Stora Journalistpriset

200 av landets ledande mediepersonligheter från tidningar, tidskrifter, TV, radio och webb hade samlats på Operans Rotunda i Stockholm, och galan direktsändes på de största mediesajterna.

Programledare för galan var Camilla Kvartoft, aktuell med samhällsprogrammet Agenda och tittarsuccén Veckans brott i Sveriges Television. Under ceremonin intervjuade hon årets internationella gäst, Duncan Campbell, mångårig The Guardian-medarbetare och en av Storbritanniens ledande kriminaljournalister. Han berättade om rättegångarna mot journalister efter avlyssningsskandalerna och gav sin syn på Snowdenavslöjandena, utifrån The Guardians unika position som både skildrare och aktör.

Pristagarna i de olika prisklasserna är:

Årets Berättare

Josefine Hökerberg och Roger Turesson, DN Sthlm, Dagens Nyheter för artikelserien Tiggarna i Stockholm.

”För att de berättade vilka livsöden som kan dölja sig bakom en tiggande hand.”

Årets Förnyare

Lisa Irenius, Upsala Nya Tidning för Kulturjournalistik ända ut i marginalerna.

”Med små medel men stor fantasi och uppfinningsrikedom lyckas hon vitalisera något av det mest konservativa inom journalistiken – litteraturkritiken.”

Årets Avslöjande

Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, SVT för dokumentärserier TeliaSonera och marknadsandelar till varje pris.

”För att de blottlagt en kultur av mörkläggning och tvivelaktiga affärsuppgörelser i TeliaSoneras jakt på marknadsandelar.”

 Lukas Bonniers Stora Journalistpris

Lasse Granqvist, Sportjournalist, C More, tidigare Radiosporten, Sveriges Radio.

”För att han med engagemang, kunskap och säregen musikalitet får oss alla att känna och förstå vad som händer på planen.”

Stora Journalistpriset instiftades av Bonnier år 1966 för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken och är Sveriges mest prestigefulla journalistiska utmärkelse. Prissumman är 100 000 kronor.