Nyheter
2016-06-30

Böcker som stöttar och tröstar

Totalt 30 000 böcker skickades till 50 flyktingläger i december 2015 och dessutom publicerades berättelserna digitalt på Carlsen Verlags webbplats.

– Stödet har varit starkt och det har strömmat in tack från frivilliga, lärare och privata organisationer, och flera av våra anställda planerar att besöka flyktinghem i Hamburg för att personligen dela ut böckerna. Det verkar som om specialutgåvan av Pixi-böckerna bara var början, säger Franziska Dettke.

Under samma tid utnyttjade även det svenska barnboksförlaget Bonnier Carlsen sin kompetens för att visa hur de skulle kunna stödja barn som kommer till Sverige från länder sönderslitna av konflikter. Bonnier Carlsen arbetade tillsammans med en av sina mest välkända illustratörer/författare, Stina Wirsén. I ett samarbete med Rädda Barnen och Bonniers Bokklubb gavs en speciell målarbok ut med Wirséns omtyckta Brokiga-figurer. Målarböckerna, som publicerades på sex språk – svenska, engelska, arabiska, dari, franska, farsi och somaliska – delades ut i 1 000 paket tillsammans med Wirséns bok Titta! av Rädda Barnen till flyktingfamiljer som nyligen kommit till Sverige. Medlemmar i Bonniers Bokklubb fick också möjligheten att sponsra paket som sedan levererades av Rädda Barnen.

Som en del av initiativet arbetade Stina Wirsén också i speciella läs- och målarworkshops på olika flyktingförläggningar.

– Tanken är att barnen ska rita vidare på de teckningar och den berättelse jag har påbörjat. De blir medskapare av en saga, en bok de kan läsa om och om igen, säger Stina Wirsén.

Initiativet är ett långsiktigt projekt med planer på att med tiden kanske omfatta fler böcker.

– Det är så otroligt viktigt att visa de här barnen att de är välkomna. Förhoppningsvis kommer de att stanna länge. De är vår framtid, de som kommer operera våra ögon och jobba på förskolorna, säger Stina Wirsén.