Nyheter
2020-11-19

Bonnier Books köper in sig i Strawberry Publishing Norge

I maj köpte Bonnier Books Strawberry Publishings verksamhet i Sverige och Danmark. Nu har Bonnier Books även köpt 70% av aktierna i Strawberrys norska förlagsverksamhet. Petter Stordalen och tre övriga grundare behåller 30%.

 Norden är vår hemmamarknad och att kunna stärka vår position i Norge är därför strategisk viktigt, säger Håkan Rudels, vd för Bonnier Books.

Förvärvet av Strawberrys norska verksamhet innebär författare som Jørn Lier Horst, Anne B. Ragde, Unni Lindell, Camilla Läckberg, Sophie Elise, Sally Rooney och Jojo Moyes. Omsättningen har på bara på några år gått från 4 miljoner NOK till över 100 miljoner NOK.

 Det avtryck som Strawberrys författare, anställda och ägare lyckats med på kort tid imponerar, fortsätter Håkan Rudels.

– Bonnier Books är den perfekta partnern för oss, säger Petter Stordalen. Bonnier har tyngden, musklerna och historien för att vi fortsatt skall kunna utmana och växa.

– Bonnier har utvecklat författarskap i 200 år, från August Strindberg till Lydia Sandgren, och vi är stolta över att bli en del av den traditionen, säger Alexander Henriksen som är vd för det norska bolaget. Att Bonnier och Strawberry arbetar tillsammans kommer att gynna läsarna, författarna och litteraturen.

Affären väntar på godkännande från den norska konkurrensmyndigheten.