Nyheter
2021-10-19

Bonnier investerar i musikrättigheter och i ABBA Voyage-konsert

Bonnier har investerat, tillsammans med Dundee Partners och KKR, i ett förvärv av KMR Music Royalties II-portföljen för cirka 1,1 miljarder USD.

Portföljen består främst av rättigheter till etablerade verk och innehåller en mångsidig samling av över 62 000 inspelningar av mycket hyllade artister inom pop, rock, EDM, hip-hop, country och andra genrer. Förvärvet är ett av de största förvärven av musikrättigheter någonsin och katalogen innehåller över 3 500 verk från många av världens mest välkända artister, bland andra Katy Perry, Foo Fighters och The Weeknd.

Bonnier investerade också i musikindustrin tidigare i år i ABBA:s virtuella återföreningskonsert ABBA Voyage, tillsammans med Pophouse, Qarlbo, Benny Andersson och Universal Music Group.

Våren 2022 återförenas de fyra medlemmarna i ABBA, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog i en hybrid mellan livekonsert och virtuell konsert. Det blir en världsunik teknisk upplevelse, där ABBA kommer att representeras av digitala avatarer som uppträder tillsammans med ett fysiskt tiomannaband.

Premiären kommer att äga rum i London i maj 2022 i en toppmodern, specialbyggd arena för 3 000 personer och föreställningen är också planerad att sättas upp på fler platser runt om i världen. Redan nästa månad släpps ett ABBA-album med nyskrivna låtar.

– Utvecklingen av streaming- och prenumerationsaffärsmodeller har förändrat hur människor konsumerar inspelad musik och nu förändrar nya innovationer hur liveframträdanden produceras och upplevs, säger Stina Andersson, VD för Bonnier Group. Jag är glad att Bonnier hjälper till att driva denna utveckling genom att investera i några av världens ledande artister samt återföreningen av ABBA.