Nyheter
2019-02-07

Bonnier News förvärvar Mittmedia

”Vi ser stora möjligheter att bidra till att skapa god lokal journalistik i Sverige.”

Bonnier News och Amedia köper Mittmedia, med 28 titlar och lokala varumärken i Mellansverige, i en affär som syftar till att driva digital tillväxt och skapa förutsättningar för en kvalitativ och oberoende lokaltidningsjournalistik.

”Bonnier News övergripande mål är långsiktiga publicistiska och affärsmässiga framgångar samt att vara en ledande nyhetsaktör i Sverige. Därför är förvärvet av Mittmedia med dess starka lokala varumärken ett självklart steg i vår utveckling”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News.

Bonnier News, vars kärna består av dagstidningarna Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri, Sydsvenskan samt Helsingborgs Dagblad befinner sig i en stark tillväxtfas och samlar sedan 1 januari även verksamheterna inom Bonnier Magazines & Brands samt Bonnier Business to Business.

”Bonnier har en över 200 år lång tradition av stark publicistik och ser stora möjligheter att bidra till att skapa god lokal journalistik i Sverige. Vi har under åren arbetat upp en gedigen kunskap om vad som skapar betalningsvilja digitalt. Mittmedia har de senaste åren haft en stark tillväxt i digitala prenumeranter som nu uppgår till ca 79 000 och även utvecklat en framgångsrik lokal digital annonsaffär. Utifrån tryggheten i att vi har en strategi som fungerar är det givet för oss att aktivt delta i den pågående konsolideringen av svensk lokaltidningsmarknad”, säger Anders Eriksson.

Amedia är Norges största utgivare av lokal media. Deras titlar har en daglig räckvidd på 1,9 miljoner läsare. De flesta av Amedias titlar har en ledande position på sina lokala marknader.

“I samarbete med Bonnier önskar Amedia att aktivt bidra till att utveckla de starka lokala titlarna i Mittmedia. Vi är glada att Amedias erfarenheter från att investera i norska lokala tidningar nu kommer att bidra till att stärka lokala tidningar i vårt grannland”, säger vd Are Stokstad.

Affären innebär att Mittmedia kommer att integreras i Bonnier News. I den redaktionella strategin är självständighet för titlarna central och det blir redaktionernas ansvar att skapa en kvalitativ lokaljournalistik som engagerar läsarna och driver den digitala läsarintäktsaffären. Strategin innefattar att värna morgondistribuerad papperstidning samt att parallellt driva digitala läsarintäkter och utveckla våra digitala produkter. Här kommer vår digitala kompetens att vara avgörande för vår framgång.

De senaste åren har Bonnier News genomfört en lyckad integration med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan, som även inkluderar Landskronaposten och Nordvästra Skånes Tidningar. Genom ett målmedvetet arbete har tidningarna vänts till lönsamhet, ökat antalet prenumeranter och längs vägen dessutom vunnit priser för sin kvalitativa journalistik.

“Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning”, säger Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

Det fria ordet och journalistiken är en del av Bonniers absoluta kärna. Vi tror på kvalitetsjournalistik, både som affär och som idé. Med det här förvärvet tar Bonnier News och Mittmedia ett nästa steg i sin gemensamma satsning på digitala användarintäkter och skapar därmed bästa möjliga förutsättningar för journalistikens utveckling i en stor del av Sverige.

Titlarna inom Mittmedia kommer att behålla sina nuvarande politiska profiler. Bonnier News kommer efter affärens genomförande äga 80% av Mittmedia och Amedia 20%. Nuvarande ägaren Mittmedia Förvaltning AB behåller en mindre ägarandel och en styrelsepost i Mittmedia. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Om verksamheterna:

Mittmedia omsatte 2018 ca 1900 Mkr och har ca 1100 anställda.

Bonnier News omsatte 2018 ca 7000 Mkr och har ca 3400 anställda inklusive Bonnier Magazines & Brands och Bonnier Business to Business.

Amedia omsatte 2018 ca 3800 Mkr och har ca 1650 anställda i Norge.