Nyheter
2022-06-20

Bonnier Ventures investerar i diagnostikföretaget Elypta

Bonnier Ventures går in som delägare i svenska diagnostikföretaget Elypta. Företaget fokuserar på att utveckla banbrytande teknik för att upptäcka cancer i ett tidigt skede genom så kallade liquid biopsies.

– Vi tror att Elypta har stor potential att förbättra vården, säger Sofia Hasselberg, investment director på Bonnier Ventures.

Health tech och precisionsmedicin är prioriterade områden för Bonnier Ventures. Därför har bolaget nu tagit en signifikant minoritetspost i Elypta.

Elypta grundades 2017 för att utveckla världens första blod- och urinprovsteknik baserad på biomarkörer från människans metabolism, för tidig upptäckt och mer frekvent uppföljning av cancer.

– Bonnier Ventures är stolta över att stötta Elyptas starka team i deras fortsatta arbete. Genom vetenskaplig innovation och mjukvaruutveckling bidrar Elypta till att lösa en av sjukvårdens stora utmaningar: att minska dödlighet i cancer. Tekniken som Elypta utvecklar är unik i sitt slag och möjliggör upptäckt av flertalet cancersorter innan de gett upphov till symtom. Dessutom gör Elyptas teknik detta på ett kostnadseffektivt sätt som vi inte tidigare skådat på den globala sjukvårdsmarknaden, säger Sofia Hasselberg på Bonnier Ventures.

Finansieringsrundan för Elypta leddes av Bonnier Ventures, där även de befintliga delägarna Navigare Ventures, Industrifonden, Hillclimber, Norrsken VC, Nina Capital och Chalmers Ventures med flera deltog.

Elypta kommer att använda medlen för att utveckla och validera blod- och urintester för dels Multi-Cancer Early Detection (MCED) hos vuxna utan symtom på cancer och dels för att upptäcka återfall hos njurcancerpatienter.

– Vi är glada över att nu ha Bonnier Ventures bland våra ägare. De är en finansiellt stark, långsiktig investerare som tillför stora nätverk och branschexpertis till Elypta, säger Karl Bergman, vd på Elypta.

– Vårt multicancerscreeningtest har potential att avsevärt förbättra andelen cancer som upptäcks i de tidigaste stadierna när behandlingen är effektivare och även mindre kostsam. Speciellt cancer i stadium I har varit en utmaning för DNA-baserade tester och det är här som metabolismbaserade markörer verkligen kan göra skillnad.

För mer information kontakta:
Sofia Hasselberg, Investment Director, Bonnier Ventures, telefon: +46 70 916 37 60.

Karl Bergman,vd Elypta, telefon: +46 73 262 53 33.Bonnier VenturesElyptaSofia HasselbergKarl BergmaninvesteringHealth tech