Nyheter
2022-10-13

Bonnier Ventures investerar i ny plattform för videokreatörer

Brittiska företaget Kyra hjälper annonsörer att knyta kontakt med och skapa lönsamma samarbeten med unga kreatörer på TikTok. Nu går Bonnier Ventures in som delägare när bolaget expanderar och tar nästa viktiga steg i att förenkla kreatörsekonomin med den egenutvecklade ”The Kyra platform”.

Finansieringsrundan för Kyra leddes av Bonnier Ventures tillsammans med bland andra LionTree, Torch Capital, GMG Ventures och Firstminute Capital. 

Den inbringade 15 miljoner dollar som kommer att användas till att fortsätta bygga ut The Kyra platform – en marknadsplats där bolaget matchar ihop annonsörer med kreatörer. Kyra grundades 2017 och har sitt huvudkontor i London, men största delen av verksamheten är numera förlagd till USA.

I dag beräknas över 50 miljoner människor, många av dem från ”generation z” vara verksamma inom kreatörsekonomin där man också tjänar sitt uppehälle.

De traditionella mediebolagens position som aggregator och mellanhand utmanas av nya plattformar. Förflyttningen av inflytande, relationer och annonspengar i den starkt växande kreatörsekonomin (”the creator economy”) går i expressfart.

– Vi startade Kyra för att annonsörerna skulle få maximal utdelning i deras partnerskap med kreatörerna på TikTok. Med det nya kapitalet kan vi lansera vår nya plattform och fortsätta det arbetet, säger Kyras vd och medgrundare Devran Amaratunga Karaca.

Kyra samarbetar idag med kreatörer som Abby Roberts, Iconicakes och Nintendo Grl och varumärken som Nike, Converse, Levi’s och Calvin Klein.

– Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att arbeta ihop med teamet på Kyra och stötta deras resa framåt. De har skapat en lönsam tillväxt genom en djup, datadriven förståelse för såväl kreatörernas som annonsörerna behov och önskemål, säger Jonas von Hedenberg, Investment Director på Bonnier Ventures.

– The Kyra platform är nästa spännande steg i bolagets ambition att riva hinder, undvika onödigt spill och automatisera det som faktiskt mår bra av att automatiseras – helt enkelt underlätta relationen mellan kreatörer och annonsörer.

Läs mer om Kyra och finansieringsrundan i den här artikeln i The Information.