Nyheter
2011-08-18

Cappelen Damm stöttar återuppbyggnaden av Utøya

Efter den 22 juli blir sig Norge aldrig riktigt likt. Cappelen Damm har bestämt sig för att ge ut en minnesbok, som ska dokumentera hur hela den norska nationen reagerade på katastrofen. Med hjälp av en Facebooksida samlar förlaget in bilder, blogginlägg, tal, tweets och andra meddelanden som ska vara med i boken. På Facebooksidan går det också att följa arbetet med boken.

– Sprängningen och massakern är och kommer att förbli ett obegripligt och smärtsamt trauma. Flera andra norska förlag ger också ut böcker där intäkterna går oavkortade till fonden. Det här kommer att prägla förlagsarbetet för lång tid framöver, säger Ingunn Lindborg, informationschef på Cappelen Damm.

Fotografen och journalisten Andreas H. Lunde är redaktör för boken. Han var en av de första som kom till regeringskvarteret där bomben sprängdes.

– Vi bjuder in hela Norge att vara med och hjälpa till. Alla som har bilder eller texter som de känner skulle passa i den här minnesboken kan ta kontakt med oss. Facebooksidan är ett sätt att bidra, eller att bara dela med sig av sina historier, säger Andreas.

Boken heter 22.07.11 Fra hat til kjærlighet. Hendelsene som endret Norge och kommer ut i november. Alla intäkter går oavkortat till 22 juli-fonden som bildats för återuppbyggnaden av Utøya. Mer information om fonden och hur man kan bidra finns på utøya.no.

Andra har också bestämt sig för att bidra till fonden. Hotellmiljardären Petter Stordalen skänkte några dagar efter dådet fem miljoner norska kronor. Barnboksfiguren Alfons Åberg, som i Norge heter Albert Åberg och ges ut av Cappelen Damm, inspirerades av Stordalen och har bidragit med 100 000 kronor (med benägen hjälp av sin upphovskvinna Gunilla Bergström).

 

Bilden ovan är ett av bidragen till boken. Foto: Aleksander Wiken, CC-licens.