Nyheter
2013-10-29

De kan vinna Stora Journalistpriset

Nominerade till Årets Berättare är: Josefine Hökerberg och Roger Turesson, DN Sthlm, Dagens Nyheter för artikelserien Tiggarna i Stockholm; Randi Mossige-Norheim, P1 Dokumentär, Sveriges Radio för radiodokumentären Narkotikalandet och Daniel Velasco, P1 Dokumentär, Sveriges Radio för radiodokumentären Den fastspända flickan.

Nominerade till Årets Förnyare är: Lisa Irenius, Upsala Nya Tidning, för e-böcker med kulturjournalistik ända ut i marginalerna; Kristoffer Triumf för podcasten Värvet och Kenan Habul, Natalia Kazmierska och Stefan Mattsson, Aftonbladet för #välkommen, en reportageresa genom Sverige 

Nominerade till Årets Avslöjande är: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, SVT för dokumentärserien Telia Sonera och marknadsandelar till varje pris;  Niklas Orrenius, Dagens Nyheter för artikelserien om Skånepolisens hemliga register; och David Baas och Christian Holmén, Expressen, för avslöjandet om Sverigedemokraterna, järnrören och nolltoleransen.

De nominerade mottog diplom vid en lunchceremoni i Bonniers villa Nedre Manilla i Stockholm idag. Där avslöjades också att Camilla Kvartoft kommer att vara programledare vid årets prisutdelning på Operaterrassen i Stockholm den 21 november.

Vid prisutdelningen i november tillkännages också vem som blir mottagare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris, vilket går till en journalist som under en lång följd av år har visat prov på framstående journalistisk gärning. Prissumman är 100 000 kronor i samtliga kategorier.