Nyheter
2013-06-27

Deckarpris till debutförfattare

Läsarnas aptit på deckare verkar omättlig – och förlagen är alltid på jakt efter nya spännande författare med oupptäckta manuskript. I februari intensifierade Cappelen Damm jakten ytterligare genom att lansera en ny deckartävling med ett förstapris på 500 000 norska kronor. Då juryn tog del av bidragen helt anonymiserade skulle vinnaren kunna bli en etablerad författare, eller en helt okänd talang med sikte på deckartronen. Förra veckan annonserade förlaget vem som vunnit: nykomlingen Lars Ove Sæther med sin bok Hanegal (Rooster), med rookiedetektiven Jenny Brox i huvudrollen.

Utdrag från juryns motivering:

– Till syvende och sist fanns det inga tvivel. Vinnaren berättar sin historia med stor auktoritet och starkt språk. Historien är svart, full av ohyggligheter men tidvis också rolig. Han lyckas hålla spänningen uppe hela vägen, samlar alla lösa trådar på ett elegant vis, och klarar till och med att komma upp med en lösning som i varje fall överraskade juryn! Vi pratar rätt och slätt om en äkta pageturner med stort underhållningsvärde.

Juryn bestod av: Chris Tvedt (författare hos Cappelen Damm), Alexandra Beverfjord (författare hos Gyldendal Norsk Førlag och nyhetsredaktör på Dagbladet) och Mariann Fugelsø Nilssen (förlagschef i Cappelen Damm).

I priset ingår förskott för försäljning i samtliga distributionskanaler och en huvudbok plats i Cappelen Damms Krimklubben.