Nyheter
2013-09-05

Dieten som har tagit Sverige med storm

När läkaren Michael Mosley i våras medverkade i det svenska TV-programmet Vetenskapens Värld och pratade om sin 5:2-diet, fick det stort genomslag hos den svenska publiken. På rekordtid anammade svenskar över hela landet Mosleys metod som går ut på att äta normalt fem dagar i veckan och halvfasta två dagar.   Tidningar och tidskrifter uppmärksammade också metoden – den svenska månadstidningen Allt om Mat har en lång lista på recept till 5:2-dieten. Och bokförlaget Bonnier Fakta köpte snabbt de svenska rättigheterna till Mosleys bok, The Fast Diet.

– Vi har aldrig sett en hälsotrend som fått så snabb och bred spridning som 5:2. Den här dieten har fått fäste mycket snabbare än till exempel  GI och LCHF, som också har varit väldigt populära bland svenskar, säger Charlotta Larsson, PR-ansvarig för Bonnier Fakta, som bjudit in Mosley till Stockholm igår, efter succén med 5:2-dieten – Friskare, smalare, längre liv med halvfasta, som boken heter på svenska.

Den största utmaningen för Bonnier Fakta var att så snabbt som möjligt få ut boken till en hungrig publik.

– Vi hade en väldigt kort produktionstid, vilket var en spännande utmaning för alla inblandade, säger Charlotta Larsson.

– En av de saker vi gjorde för att möta efterfrågan var att ge ut e-boksversionen så snabbt vi kunde, den 10 juli, nästan en månad innan vi gav ut den inbundna boken den 7 augusti.

På rekordtid blev den en av de mest säljande e-böckerna inom Bonnierförlagen. Och första utgåvan av vanliga boken sålde slut knappt en vecka efter utgivningen.

Näst på tur är kokboken – 5:2-dieten Kokboken – med beräknat utgivningsdatum den 17 september. Den svenska utgåvan blir den tredje utgåvan som ges ut i världen, efter USA och Storbritannien.

– Det var fantastiskt roligt att vi kunde få dr Mosley till Stockholm just nu, intresset har varit enormt, säger Larsson. – Michael berättade om vetenskapen bakom 5:2 och träffade en mängd journalister. På pressmötet medverkade även Kerstin Brismar, professor och kostforskare från Karolinska Institutet, som skrivit förordet till den svenska utgåvan och som forskar om hälsoeffekterna med 5:2.

– En förklaring till framgången är att 5:2 är lätt att följa, man behöver inte förändra hela sin livsstil. Jag är också glad att jag fått många frågor om hälsoeffekterna idag, det är det som är mest spännande med 5:2. Jag ser fram emot att följa Kerstin Brismars svenska forskning, sa Mosley när han mötte media igår.