Nyheter
2011-11-16

En miljon Barnkammarböcker firas med livekonsert

Sedan de två första Barnkammarböckerna gavs ut 1989, en blå och en grön, har Bonnier Carlsen fortsatt att producera de populära sångböckerna. Numera säljs de med tillhörande CD, så barn och föräldrar kan lyssna och sjunga med. Barnkammarböckerna finns idag i hela 14 olika titlar, och har sålt i en miljon exemplar. Och i ett land med nio miljoner invånare är det en publicistisk framgång.

– Vi ville skapa en härlig mix av de bästa historierna och de bästa illustrationerna som finns för barn. Populära gamla klassiker blandat med nya favoriter, säger Annika Lundeberg, seriens förläggare.

För att hedra denna milstolpe har Bonnier Carlsen tillsammans med Cosmos Music, som producerar CD-skivorna till böckerna, organiserat en konsert på Göta Lejon-teatern i Stockholm. Föreställningen riktar sig till 3-9 åringar, och framförs av de svenska artisterna Amy Diamond, Nassim Al Fakir och Sara Edwardsson.

– Artisterna kommer att sjunga tillsammans med en ensemble av både barn och vuxna. Det är en rolig idé från skivbolaget, och vi tycker det är ett fantastiskt sätt att fira att böckerna sålt så bra. En miljon exemplar är en ofattbar siffra, fortsätter Lundeberg.

I samband med konserten kommer kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet även att erbjuda en CD-bilaga till tidningarna. Det blir totalt tio CD-skivor, inklusive en speciellt framtagen julskiva som inte är knuten till någon av böckerna. För Lundeberg är detta en viktig del i arbetet med att utveckla Barnkammarböckerna.

– Först var de bara vackra antologier, sedan förbättrade vi dem genom att lägga till en CD. Och det har varit så roligt att skapa fin barnmusik att steget till levande musik inte kändes långt. Det finns redan ett antal barnteatrar men inte så många konserter för barn, så detta tar böckerna till en helt ny nivå, menar hon.