Nyheter
2012-06-14

Grattis på 175-årsdagen

Det är inte varje dag som ett bokförlag firar 175 år. Så när Albert Bonniers Förlag uppnådde den aktningsvärda åldern, bestämde man sig för att fira högtiden med något alldeles extra: en fest för 550 personer – däribland Sveriges mest kända författare och ett generöst antal utländska bokförlag – där det bjöds på champagne och hummer, en hel orkester och låtar som skrivits särskilt för evenemanget.

– Vi började planeringen av festen redan för två år sedan, säger Anna Tillgren, som i vanliga fall arbetar som PR-chef på Albert Bonniers Förlag men som har fått i uppdrag att arbeta heltid med firandet sedan början av maj.

– Och festen blev en stor succé!

Förläggarna Albert Bonnier och Eva Bonnier samt Jonas Axelsson, litterär chef, stod värdar för festen som hölls i Nedre Manilla, Bonnierfamiljens herrgård på Djurgården i Stockholm. Gästerna togs med båt från Gamla stan i Stockholm och minglade under ett enormt tält som rests särskilt för evenemanget. Gästerna fick utöver att höra serenader av operasångare – däribland sånger skrivna särskilt för denna begivenhet av kompositören Thomas Jennefelt som bygger på tre dikter av Nobelpristagaren Tomas Tranströmer – även se en film särskilt producerad för evenemanget av Karin af Klintberg och med Lena Endre som berättare. De fick också engelska och svenska utgåvor av boken Manilla, som också beställts särskilt för jubileet av författaren Per I. Gedin och som handlar om familjeherrgårdens historia med de otaliga porträtten av författare från Albert Bonniers Förlag genom åren.

– Även om festen var det största firandet av födelsedagen är det inte det enda vi gör, säger Tillgren.

– Vi kommer också att anordna en fest i höst på våra kontor för alla oss som arbetar på Bonnierförlagen. På bokmässan i Frankfurt kommer vi också att uppmärksamma händelsen, liksom i vår årliga julbok. Men nästa grej kommer att vara något lite annorlunda: vi lanserar ett gammaldags brädspel kallat Litteraden med anledning av jubileet – det kommer att finnas till försäljning hos Adlibris nästa vecka!