Nyheter
2010-11-02

Här är de nominerade till Stora Journalistpriset 2010

Idag presenterades nomineringarna för Stora Journalistprisets tre kategorier Årets Berättare, Årets Förnyare och Årets Avslöjande.

Årets Berättare

  • Thella Johnson, P3 Dokumentär, Sveriges Radio, Sunday Bloody Sunday. “För att genom en familjs öde tonsäkert ha skildrat det brittiska imperiets sista söndag.” 
  • Maud Nycander, SVT:s Dokumentärredaktion, Sluten avdelning. “För att ha öppnat en sluten psykiatrisk avdelning och skildrat människorna bakom diagnosen.” 
  • Michael Winiarski, Dagens Nyheter, Rapporteringen från Haiti. “För en modig katastrofrapportering med stort hjärta.”

 

Årets Förnyare

  • Helena Bengtsson, SVT, Victoria Gaunitz, SR och Kristofer Sjöholm, SVT, Valpejl Sveriges Radio/ Sveriges Television. “För att med en lättillgänglig databas ha förnyat den politiska journalistiken och gett väljarna full pejl.” 
  • Lena Sundström, TV4, Dom kallas rasister. “För att på ett oväntat sätt ha gått i närkamp med sina antagonister och låtit dem avslöja sig själva.” 
  • Alexandra Hernadi, Kristian Lindquist och Tobias Olsson, Svenska Dagbladet, Realtidsgräv. “För att med nya journalistiska metoder ha visat hur avslöjanden kan tas fram tillsammans med läsarna i full öppenhet.”

 

Årets Avslöjande

  • Hasse Johansson och Nicke Nordmark, Uppdrag Granskning, Sveriges Television, Den andra våldtäkten. “För att de avslöjat hur offret blev den förföljda när nätmobben eldade på och vuxensamhället svek.”
  • Bo Göran Bodin och Daniel Velasco, Ekot, Sveriges Radio, Fallet Johan. “För en serie reportage om en 24-årings död, maktens arrogans och om polisvåldet som inte slutade med Osmo Vallo.”  
  • Nils Hanson och Janne Josefsson, Uppdrag Granskning, Sveriges Television, Muthärvan i Göteborg. “För att de synliggjort hur aningslöshet skapat utrymme för vardagskorruption i rikets andra stad.”

 

Läs mer om varje nominerad och ladda ner pressbilder här.

Vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris presenteras vid prisceremonin den 25 november.

Nomineringarna är inte den enda nyheten för året: det är också premiär för den nya webbplatsen och för Årets Programledare, som blir SVT-journalisten Karin Hübinette.

Uppdraget kommer att gå till någon av Sveriges skickligaste journalister och intervjuare, berättar verkställande ledamoten Stefan Mehr som själv kliver ner från scenen efter 13 år som programledare.

– Tanken är att det ska vara lika prestigefyllt som att sitta i juryn. Vi är jätteglada att Karin vill vara med i år, hon gjorde en fantastisk insats i valet och är väldigt aktuell just nu. Hon har även varit väldigt involverad i arbetet med att välja ut årets internationella gäst Misha Glenny, säger Stefan.

Nytt för i år är också att prissumman i samtliga kategorier höjs till 100 000 kronor.