Nyheter
2011-10-06

Här möter Tomas Tranströmer medierna

En glad Tomas Tranströmer tog emot media i sin trappuppgång på Södermalm i Stockholm tillsammans med frun Monica, Albert Bonniers Förlags PR-ansvariga Anna Tillgren och förläggaren Eva Bonnier. På frågan vad de gjorde när Nobelpriset tillkännagavs svarade Monica att “vi satt och läste, som andra pensionärer!” och möttes av glada skratt.

Förläggaren Eva Bonnier säger att hon faktiskt inte tittade på sändningen då Nobelpristagaren i litteratur tillkännagavs:

– Jag vågade inte hoppas, så jag följde inte sändningen i år, utan satt framför min dator.

Jonas Axelsson, litterär chef på Albert Bonniers Förlag, berättar vad priset innebär för bokutgivningen:

– Så mycket marknadsföring behöver man inte göra, den sköter sig själv. Nu fokuserar vi på att trycka upp nya böcker. Det blir bland annat 100 000 exemplar av jubileumsutgåvan med Tranströmers samlade dikter och brevsamlingen som gavs ut tidigare i år i samband med hans 80-årsdag, och 50 000 ex av pocketutgåvan med de samlade dikterna. Att dikterna också finns som e-bok är förstås också bra, Adlibris sålde 600 exemplar på bara fyra minuter!

Hur firar då pristagaren resten av dagen?

– Det blir fisk till middag ikväll, men resten får bli en överraskning! Och Tomas kommer nog att närvara på prisutdelningen på något sätt, men vi har tid att fundera på hur, säger Monica.