Nyheter
2015-11-24

Hat trick för Bonnierförlagen

Bonnierförlagen vann i alla tre prisklasser när prestigefyllda Augustpriset delades ut igår kväll. Det är första gången en förlagsgrupp står som segrare i samtliga kategorier. 

– En fantastisk afton, sa Daniel Sandström, litterär chef Albert Bonniers förlag, till Svensk Bokhandel.

Karin Bojs – Albert Bonniers Förlag, vann Årets svenska fackbok för Min europeiska familj – De senaste 54 000 åren med jurymotiveringen:

”En ovanlig och allomfattande släktkrönika, där dna ger ny kunskap om européers högst blandade ursprung. Det är en överraskande historia som omsorgsfullt berättas av en enveten journalist med hjälp av den senaste tidens svindlande vetenskapliga framsteg. Sällan har 54 000 år förflutit så lätt och så lärt.”

Priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok tilldelades När hundarna kommer av Jessica Schiefauer – Bonnier Carlsen. Juryn:

”Ett år förflyter. Året då Ester och Isak möts. Då Isaks bror, Anton, lockas in i en tillvaro av hat, hakkors och våld. Och en pojke mördas. Jessica Schiefauers ungdomsroman berättar om hur lätt det är att dras med, om önskan att få tillhöra. Lika mycket handlar det om kärlek, om att älska så totalt att kärleken blir destruktiv. Språket är poetiskt, förtätat och flödar fram, likt det vatten som betraktar händelserna. Ett språk slipat med omsorg. För att berätta detta hemska.”

Förhandstippade Jonas Hassen Khemiri – Albert Bonniers Förlag, vann priset för Årets svenska skönlitterära bok för romanen Allt jag inte minns. 

”Hur dog Samuel och varför? Jonas Hassen Khemiris gestaltning av minnets och vittnesmålens bedräglighet är spännande som en thriller. Men romanen är också en kärlekshistoria och en berättelse om våld, oförlåtliga svek och ekonomins makt. En okonventionell romanstruktur där flera olika röster tecknar porträttet av huvudpersonen. Allt skrivet på en raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan i ett stenhårt och hektiskt Stockholm.”

Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugosjunde gången. Priset är 100 000 kronor samt en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare.