Nyheter
2012-05-22

J.K. Rowling snart även för vuxna

I höst får de vuxna fansen av J.K. Rowling anledning att glädjas: W & W har förvärvat de svenska rättigheterna till Rowlings första vuxenroman: The Casual Vacancy. Den engelska originalboken ges ut den 27 september, den svenska utgåvan utkommer senare i höst. I Norge har Cappelen Damm rättigheterna. Som tidigare meddelats, i Tyskland blir det Carlsen Verlag samt Ullstein Buchverlage. Alla förlag är inom olika delar av Bonnierkoncernen.

– En utmaning blir naturligtvis att tydligt kommunicera att J.K Rowling nu skriver i en ny genre.Vi är övertygade om att hennes fans kommer att vilja följa henne och att många av dem nu har växt upp och är mogna för en vuxenroman. Eller att de, liksom jag, lärt känna henne genom sina barn. Jag är en typisk J.K. Rowling-beundrare som med The Casual Vacancy känner att hon vänder sig till mig, säger Åsa Selling, litterärchef på Wahlström & Widstrand.

J.K. Rowlings sju böcker om trollkarlslärlingen Harry Potter har översatts till 74 språk, distribuerats i mer än 200 länder, sålts i över 450 miljoner exemplar och ligger som grund till åtta succéfilmer. J.K. Rowling har mottagit många priser och utmärkelser som OBE (Order of the British Empire) för sitt arbete med barnlitteratur, Prince of Asturias Award for Concord, France’s Légion d’Honneur, och Hans Christian Andersen-medaljen.

– Det här kommer att bli ett äventyr både redaktionellt och naturligtvis på marknadssidan, säger Åsa Selling. Det riktigt roliga är att det är en sån bok som involverar alla i förlagshuset!