Nyheter
2011-12-08

Klaus Humann startar nytt förlag

Klaus Humann, förläggare och VD på Carlsen Verlag sedan 1997, kommer att lämna företaget för att starta ett nytt förlag som ska ge ut bilderböcker och barnböcker. Tanken är att det nya förlaget ska ge ut sina första böcker under våren 2013. Även om dess utgivning blir helt självständig kommer vissa funktioner, t.ex. försäljning, att delas med systerbolaget Carlsen inom Bonnier Media Deutschland.

Humanns efterträdare på Carlsen blir Renate Herre som har varit chefredaktör på Coppenrath Hölker sedan 2010 och dessförinnan förläggare på Ravensburger i nio år. Vid sin sida har hon Joachim Kaufmann, säljchef på Carlsen sedan 2006, som tar över som chefredaktör.

Humann lämnar efter sig en rad succéer som bland annat inkluderar förvärvandet av Harry Potter-böckerna – något som förde Carlsen in i en helt annan division. Under hans ledning blev Carlsen ett av de ledande förlagen inom tyskspråkiga barn- och ungdomsböcker samt marknadsledande inom tecknade serier och manga.

 – Jag har haft nöjet att samarbeta med fantastiska kollegor och det som vi åstadkommit ligger mig varmt om hjärtat, säger Humann. 

– Men det är dags för mig att återgå till att jobba mer med text och bild och att bli mer förläggare än chef. Jag har en väldig tur som har fått chansen av Bonnier Media Deutschland att bygga upp ett nytt förlag här i Hamburg i nära samarbete med Carlsen. Jag är också glad att min efterträdare blir den mycket erfarna förläggaren Renate Herre, så jag vet att jag lämnar mina ytterst självständiga kollegor i goda händer.