Nyheter
2016-11-15

Konst för yttrandefrihet

Idag på Fängslade Författares Dag den 15 november, startar en välgörenhetsauktion där alla som vill kan gå in och lägga bud på konstverk skapade av författare, illustratörer, poeter och serietecknare. Pengarna går till Svenska PEN, en organisation som ger röst åt författare som förföljs eller fängslas för sina åsikters skull.

Konstverken skapades på årets Bokmässa i Göteborg, som hade yttrandefrihet som tema. För att uppmärksamma detta bjöd Bonnierförlagen in författare, illustratörer och andra upphovspersoner att skapa alster med yttrandefrihet som utgångspunkt. Engagemanget var stort och resulterade i över 30 verk, som nu auktioneras ut till förmån för Svenska PEN.

Ett av konstverken som går att köpa är en fyra meter bred väggmålning av kända konstnären Jesper Waldersten. Andra som bidragit till auktionen är Elaine Eksvärd, Kakan Hermansson, Per Wästberg, Stina Wirsén, Elin Olofsson, Malin Persson Giolito, Annika Lantz, Jennifer Clement, Johanna Ekström, Sofi Oksanen, Anna Åhlund, Jens Lapidus, Johan Unenge med flera.

Jesper Waldersten om sitt verk och kopplingen till yttrandefrihet:

– Verket handlar om flödet. Att mina ord inte behöver vägas med rädsla. Att i en svart tid finns det fortfarande plats för humor och värme. Att vi måste resa oss på samtliga ben som vi har till förfogande, säger Jesper Waldersten. 

Utgångspriserna varierar från 1 till 100 000 kronor. Auktionen pågår i en vecka och sker i samarbete med tradera.com.

Till auktionen på Tradera.