Nyheter
2014-01-15

Marginesy blir del av Bonnier

Bonnier Books New Markets har tillkännagett sitt första förvärv: ett samriskföretag med det polska förlaget Marginesy.

Förlaget Marginesy i Warszawa grundades 2008 av Hanna Mirska-Grudzińska. Sedan starten har Marginesy publicerat många storsäljare. Biografier över polska kändisar och böcker av författare som Jaume Cabré har gjort att förlaget kunnat växa snabbt. De tidigare ägarna, Mirska-Grudzińska och Krzysztof Grudziński, blir båda kvar som aktieägare och i styrelsen.

Bonnier Books New Markets grundades i Tyskland i fjol och ska främst syssla med strategiska förvärv och utveckling av nya affärsområden i boksegmentet. I Norden har Bonnier redan en stark närvaro och fokus kommer därför att ligga på övriga Europa. 

– Vi är väldigt glada över att ha fått två så kompetenta personer som Krzysztof och Hanna i ledningen. De blir startpunkten för vår verksamhet i Polen, säger Hartmut Jedicke, vd för Bonnier Books International.

– Vi är övertygade om att vi med den samlade kraft och kompetens som de gamla och nya ägarna besitter kommer att kunna fortsätta förlaget Marginesys dynamiska utveckling, säger Krzysztof Grudziński, vd för Marginesy. Samtidigt tror vi att kombinationen av lokal erfarenhet och kunkaper om den internationella förlagsbranschen kommer att skapa nya möjligheter för Marginesy att växa. 

– Marginesy är inte det största polska förlaget, men definitivt ett av de snabbast växande och mest framgångsrika, säger Joachim Kaufmann, vice ordförande för Bonnier Books New Markets. Tillsammans med Krzysztof och Hanna hoppas vi kunna bygga upp en av Polens viktigaste förlagsgrupper under åren som kommer.