Nyheter
2011-08-11

Mix Förlag fokuserar på unga läsare

Mix är ett nystartat förlag inom Bonnierförlagen. Målgruppen är läsare mellan 17 och 27 år och Mix är därmed ett av de första förlagen i Sverige som satsar enbart på så kallad crossover-litteratur.

– Vi hoppas på att kunna minska glappet som vi upplever finns mellan “vuxenböcker” och “ungdomsböcker” och detta är också en typ av utgivning vi ser ökar stort i USA. Men där handlar crossover mycket om barn- och ungdomsböcker som även vuxna läser. Vi vill komma in från andra hållet, säger Titti Persson, senior redaktör på Mix förlag.

Catharina Wrååk är litterär chef för Mix förlag. Hon säger att hon fick en förfrågan som hon inte kunde tacka nej till:

– Som förläggare har jag länge haft två drömmar: att få arbeta med en digital utgivning och att få möjlighet att lyfta fram novellformen. Jag är helt övertygad om att det finns ett stort läsintresse som är underutnyttjat. Det gäller bara att möta läsarna där de läser.

Mix kommer att ge ut både nyskrivet och återutgivet, klassiker och nutida författare, utländskt och svenskt, tryckt och digitalt. Första boken i tryckt form, Varma kroppar (Isaac Marions zombieroman Warm Bodies i översättning av Kristoffer Leandoer), planeras till våren 2012 och sedan ska förlaget ge ut mellan sex och tio tryckta böcker per år.

Man testar också ett nytt grepp med digitala noveller. 70 noveller ska komma ut innan 2011 är slut, varav 40 kommer att finnas till försäljning hos bland andra Adlibris och Bokus i mitten av september. Novellerna är genreindelade och skrivna av bland andra Johan Unenge, Malin Isaksson, Johan Theorin, HP Lovecraft, Aase Berg, Alejandro Leiva Wenger och Edgar Allan Poe.

– Förhoppningen är att vi ska kunna vara med och skapa litteratur för framtiden. Det skrivna ordet är viktigare än någonsin, men skrivandet och läsandet har flyttat in i nya rum – och förlag och författare behöver hitta in till dem. Mix förlag vill vara ett snabbrörligt förlag med möjlighet att prova och testa, och med siktet inställt på en ung och medveten målgrupp, säger Catharina.

Catharina Wrååk och Titti Persson har lång erfarenhet inom förlagsbranschen och har även gett ut egna böcker. Läs en intervju med Catharina på Bonnier Carlsen-bloggen. Läs mer om Titti Persson här.