Nyheter
2015-05-26

Norska bokförlaget Cappelen Damm lanserar författarpod

Helt nya BokPod, som lanserades förra veckan, ger norska bokälskare chansen att lära känna sina favoritförfattare bättre. 20 av Norges mest populära författare intervjuas av den kände  journalisten Hallgeir Opedal från Dagbladet Magasinet, bland annat den berömde romanförfattaren Roy Jacobsen.

Bokförlaget Cappelen Damm står bakom podcasten som  produceras tillsammans med Fredrik Skavlans produktionsbolag Monkberry.

– Serien var faktiskt Fredrik Skavlans idé, säger Ingunn Lindborg, produktutvecklingschef på Cappelen Damm. Han kontaktade oss och frågade om vi kunde tänka oss att göra en serie tillsammans. Hans idé var att skapa djupgående intervjuer med Norges viktigaste författare. Cappelen Damm sade genast ja.

– Monkberry är extremt professionella och de anlitade Norges troligen bästa journalist när det gäller personintervjuer, så det var inte svårt att säga ja till samarbetet, säger Lindborg. Och med Monkberry och Hellgeir Opedal ombord sade författarna ja på en gång också.

Varje intervju är 45–60 minuter lång och Jacobsen är först ut i ett omfattande samtal om allt från valjakt och skogshuggare till depression och hans ungdom som småkriminell.

– För Cappelen Damm är BokPod först och främst ett nytt sätt att hjälpa sina författare att få mer välförtjänt uppmärksamhet. I takt med att den kulturella nyhetsbevakningen minskar i traditionella medier och det allmänna podcastintresset ökar tack vare den amerikanska podcasten Serial, var det ett naturligt val att göra serien, säger Lindborg.

– Det är svårt att marknadsföra böcker, säger Lindborg. Säljkanaler fokuserar mest på bästsäljare, som domineras av deckare och underhållningsböcker. Litterära författare är mindre synliga för publiken än de var för några år sedan. Så i egenskap av ett stort kulturellt bokförlag vill vi även publicera litteratur i mindre skala, och vi tycker att det är viktigt att hitta nya sätt att göra våra författare och böcker mer synliga. Och med nya digitala kanaler blir detta möjligt – från bloggar och sociala medier till webb-tv och podcaster.

Podcasterna är på norska och finns kostnadsfritt på bokpod.no, iTunes, Cappelen Damm.no och Dagbladet.no. Varje onsdag släpps en intervju med en ny författare. Kommande författare är bland andra Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen och Frode Grytten. 20 avnsnitt är planerade.

BokPod får också stöd från organisationen Fritt Ord, som stödjer yttrandefriheten i Norge.