Nyheter
2022-06-22

Nu lanseras Repost – en ny oberoende tidning som från Estland publicerar nyheter på ryska för en publik inom och utom Ryssland.

Journalisterna har flytt Moskva och St Petersburg för att arbeta på redaktionen i Tallinn. Bakom den nya satsningen står en stiftelse som ska finansieras av bland andra Bonnier News och Amedia.

Ryssland rankas av organisationen Reportrar utan gränser som nummer 155 på det globala pressfrihetindexet för 2022. Det finns idag inga möjligheter för fria medier att verka inne i Ryssland, istället tar miljoner ryssar istället del av information från medier utanför landets gränser.

Under våren har därför stiftelsen News Media Insamlingsstiftelse bildats i Sverige. Och i Estland har bolaget AS News Buraeu grundats och anställer just nu ett tiotal ryska journalister.

– Repost sammanfattar och kommenterar nyheter och ska med en visuell journalistik locka en yngre publik, säger chefredaktör Filipp Bakhtin som tidigare varit chefredaktör för magasinet Esquire i Moskva.

Stiftelsens syfte är finansiera företagets utgivning av oberoende nyheter på ryska, och donatorer till stiftelsen blir bland andra Bonnier News och den norska tidningskoncernen Amedia.

– Bonnier News har sedan krigsutbrottet i februari donerat pengar och utrustning till medier i Ukraina. Nu står vi bakom Repost för att stötta oberoende journalistik i Ryssland, där Bonnier tidigare drev fyra olika tidningsprojekt innan de blev omöjliga på grund av Putin-regimens medielagar, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News och ordförande för News Media Insamlingsstiftelse.

– Repost ska erbjuda rysktalande inom och utom Ryssland nyheter att lita på och det från Tallinn, där Dagens industri-gruppen också ger ut affärstidningen Delevoy Vedemosti för de hundratusentals ester som talar ryska. Ända sedan 1989, då det estniska affärstidningen Äripäev kom ut med sitt första nummer, har Dagens industri på olika sätt stöttat oberoende journalistik i Östeuropa, säger Peter Fellman, Head of Bonnier B2B och ordförande för AS News Bureau.

– Amedia vill vara en aktiv part i arbetet för demokratikamp. Det är en naturlig förlängning av vår publicistiska förpliktelse för att stärka yttrandefriheten, säger Marte Ingul, koncerndirektör på den norska lokaltidningskoncernen Amedia och styrelseledamot i News Media Insamlingsstiftelse.

Repost kan hittas på sajten WeAreRepost.com eller på Instagram och snart på andra sociala medier.Filipp BakhtinAnders ErikssonPeter FellmanMarte IngulBonnier NewsRepostAmediaNews Media InsamlingsstiftelseDet fria ordetJournalistik