Nyheter
2011-11-17

Rekordsnabb PR-succé för Zlatans självbiografi

Sedan Albert Bonniers Förlag släppte självbiografin Jag är Zlatan Ibrahimović den 9 november har den mötts av enorm uppståndelse och medialt tryck. Historien om fotbollsproffset Zlatans uppväxt i Rosengård, om skandaler och klubbyten, har skapat habegär i stugorna. Arbetet runt lanseringen benämns av Dagens Media som en “PR-bomb”. Under bokens första vecka på hyllorna beräknar företaget Mediapilot att det totala PR-värdet för uppmärksamheten motsvarar 22,5 miljoner kronor.

– Det som har skett den senaste veckan är historiskt på så många sätt. En svensk bok har aldrig tidigare uppmärksammats så mycket, eller sålt i så stor upplaga på så kort tid, säger Anna-Karin Korpi-Öhlund, informations- och PR-ansvarig på Bonnierförlagen.

Förlaget hade räknat med att boken skulle generera ett stort intresse, men ingen kunde förutse det enorma genomslag som väntade. Under PR-arbetet har man tvingats vara extra anpassningsbar för att kunna möta det externa trycket från svenska, så väl som utländska, medier.

– Visst hade vi en detaljerad PR-plan, men den fick vi överge ganska tidigt. De senaste veckorna har vi i stort sett haft en ny plan vare timme. Eftersom trycket har varit enormt har det krävts mycket flexibilitet och kreativt tankearbete. Allt har ställs på sin spets. Men boken har fått lysande recensioner, fortsätter Anna-Karin.

I arbetet med att marknadsföra Jag är Zlatan Ibrahimović har Albert Bonniers Förlag arbetat brett mot alla typer av tidningar, magasin, radio och TV, både i och utanför Bonniers egna kanaler.

Sagt om boken:

“Det här är nog den bästa samtida arbetarklasskildringen från våra svenska storstadsförorter som jag har läst.”

Gunnar Bolin, Kulturnytt

“Boken om Zlatan är en blivande svensk läsklassiker som kommer att förändra Sverige.”  “Det är så bra. Det är så förbannat bra… En barndomsskildring som är ett mästerverk.”

Lasse Anrell, Aftonbladet