Nyheter
2013-04-30

Succé för Salla Simukka

Salla Simukka håller på att göra stor succé med sin Snövit-trilogi. Den första boken i hennes unga vuxna-trilogi, Punainen kuin veri (Rött som blod), gavs ut i Finland av Tammi i februari. Den är på god väg att bli en internationell framgångssaga och rättigheterna har hittills sålts till 15 länder, nu senast USA och Storbritannien.

– Det känns otroligt roligt och spännande att rättigheterna till den finska författaren Salla Simukkas Snövit-trilogi har sålts till både USA och Storbritannien, säger den litterära agenten Elina Ahlbäck på Elina Ahlback Literary Agency. Det här är ett historiskt genombrott för en finsk författare som skriver för unga vuxna, och vi lyckönskar Salla Simukka till hennes internationella framgångar!

De nordamerikanska rättigheterna har förvärvats av Larry Kirshbaum på Amazon Children’s Publishing/Skyscape och rättigheterna för Storbritannien och samväldet har sålts till Hot Key Books. Utgivningen planeras ske samtidigt på de båda marknaderna 2014.

 – Att få upptäcka de här fantastiska romanerna av den oerhört begåvade finska författaren Salla Simukka har varit en av årets höjdpunkter för mig, säger Emily Thomas, förläggare på Hot Key Books. – Sallas modiga och starka hjältinna, Lumikki, tar oss med på en fängslande resa, och den här enastående och känsloväckande thrillersviten kommer att fullkomligt trollbinda läsarna! Det känns fantastiskt kul att det blir vårt förlag som står bakom Snövit-trilogin i Storbritannien.

Förutom till Storbritannien och USA har rättigheterna även sålts till Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Indonesien, Kroatien, Nederländerna, Norge, Sverige, Tjeckien, Turkiet och Tyskland.

I Finland utkom den första boken i Snövit-trilogin, Punainen kuin veri, på Tammi förlag i februari 2013. Den fick utmärkta recensioner och goda försäljningssiffror. Nästa bok, Valkea kuin lumi (Vitt som snö), kommer ut i Finland i oktober 2013, och den tredje och sista boken, Musta kuin eebenpuu (Svart som ebenholts), ges ut våren 2014.  Den internationella utgivningen av Snövit-trilogin inleds sommaren 2014, när Punainen kuin veri kommer ut på många marknader värden över.