Nyheter
2019-07-12

Thomas Mattsson slutar som chefredaktör

Thomas Mattsson lämnar sin post som chefredaktör och ansvarig utgivare för bland annat Expressen och Expressen TV.

Thomas Mattsson kom till Expressen första gången 1991. 2005 blev han chefredaktör för Expressen Nya Medier och 2009 också chefredaktör och ansvarig utgivare för allt Expressens innehåll. Mattsson är också styrelseledamot i Tidningsutgivarna och publicistorganisationen Utgivarna.

Mattsson har haft en tydlig strategi om att förena digital transformation och samtidigt, på ett respektfullt sätt, värna om Expressens historia och liberala värden. Genom sitt engagemang och ledarskap har han bidragit till att Expressen tilldelats flera hedervärda priser och utmärkelser under årens lopp.

– Jag började på Expressen redan som 19-åring och har i tre sejourer arbetat i nästan 25 år på tidningen, varav de senaste tio åren som chefredaktör. Nu är det tredje gången som jag slutar. Yttrandefrihetsfrågor och vårt historiska uppdrag – kampen mot främlingsfientligheten – är alltid det viktigaste för en chefredaktör på Expressen, men Expressen vore inget utan sina fantastiska medarbetare. Jag vill tacka mina kollegor och Expressens ägare familjen Bonnier för att jag fick förtroendet att följa i så många stora publicisters fotspår, säger Thomas Mattsson.

– Det fria ordet och journalistiken är en del av Bonniers absoluta kärna. Thomas har med den äran tagit ett publicistiskt ansvar, värnat yttrandefrihet, breddat utgivarskapet och varit en god företrädare för Expressens ägare och medarbetare. Jag har förståelse för Thomas beslut och kommer definitivt att sakna hans debattiver och engagemang, säger Carl-Johan Bonnier.

– Thomas Mattsson har varit helt central i Expressens framgångsrika utveckling de senaste åren. Som publicist har Thomas ett unikt engagemang och har varit ovärderlig i den digitala transformation som Expressen genomgått det senaste decenniet. Hans engagemang och insatser för att kraftigt öka Expressens digitala räckvidd har varit avgörande för Expressens position på marknaden i dag. Inte minst när det gäller Expressen TV som tagit kliv fram som framtidens nyhets-tv, säger Anders Eriksson, vd Bonnier News och Expressen.

– Jag respekterar Thomas beslut, även om jag tycker att det känns tråkigt. Thomas har haft en viktig och central roll inom Expressen. Rollen som ansvarig utgivare har inte alltid varit enkel att hantera. Det har krävts mod, uthållighet och passion för att skapa det starka varumärke som Expressen står för i dag, säger Tomas Franzén, styrelseordförande för Expressen.

Tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare blir Klas Granström, tidigare redaktionschef och chef för digitala medier på Expressen. Klas har varit på Expressen sedan 2014 och går från i dag in som tf chefredaktör. Expressens kulturchef Karin Olsson, kvarstår som ställföreträdande ansvarig utgivare.