Nyheter
2014-12-02

Triss i litterära utmärkelser

När de mest prestigefyllda litterära prisen i Norge, Sverige och Finland delades ut under november vann Bonnierförfattare i fem kategorier.

I Sverige tilldelades Lars Lerin Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok för Naturlära (Albert Bonniers Förlag). Priset för Årets svenska barn-och ungdomsbok gick till Jakob Wegelius för Mördarens apa (Bonnier Carlsen). Priserna delades ut under Augustgalan som hölls i Stockholms konserthus. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.

I Norge tog Annette Münch på Cappelen Damm, som ägs gemensamt av Bonnier och Egmont, hem Bragepriset för bästa barn- och ungdomsbok med Badboy: Steroid. Som handlar om den kroppshets som även drabbar unga pojkar. Årets hederspris gick till Vigdis Hjorth för att hon, enligt motiveringen, ”å litteraturens vägnar har satt mycket på spel, har vågat mycket och har utmärkt sig som en mycket modig figur.”

Finska bokförlaget Tammi kammade hem både Finlandia Junior och Finlandiapriset. Maria Turtschaninoff prisades för boken Maresi i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Författaren Jussi Valtonen tilldelades Finlandiapriset för He eivät tiedä mitä tekevät. Priset delas ut av Finlands bokstiftelse och är landets finaste litterära utmärkelse. Prissumman är på 30 000 euro, motsvarande cirka 293 000 kronor.