Nyheter
2015-04-14

Type & Tell

Fler människor än någonsin aspirerar själva på att vara författare och vill kunna säga ”det här är min bok”. För de flesta är detta lättare sagt än gjort, men den svenska bokförlagsgruppen Bonnierförlagen satsar nu på en ny tjänst kallad Type & Tell som ska ge författaraspiranter en hjälpande hand med självpublicering.

– Det är helt klart många som skriver, och det är betydligt fler än de som får plats på bokförlagens författarlistor som är intresserade av att publicera sina texter, säger Rebecka Leffler, affärsansvarig för Type & Tell.

 – Det är en positiv utveckling att allt fler skriver och sprider sina texter, även om det sker på många olika sätt och i olika syften. Målet med Type & Tell är att hjälpa till att tillgodose de olika behoven och önskemålen hos morgondagens författare. Självpublicering är en snabbt växande marknad och vi vill vara en del av den.

Med Type & Tell kommer författarna att ha full kontroll över sina böcker och äga sina egna rättigheter. Tjänsten ger tillgång till kunskap och expertrådgivning inom viktiga områden som manusutveckling, läsbarhet, paketering och marknadsföring. Allt som krävs är att man registrerar sig och skapar ett användarkonto. Där kan man sedan gratis ladda upp bokprojekt, arbeta med manuskript, planera boklanseringar och skapa en profilsida.

 – När man väl publicerar en bok, antingen digitalt eller i tryck, tar vi ut en avgift, säger Leffler.

 – Vi erbjuder också en rad andra betaltjänster för att möta användarnas behov under tiden de arbetar med en bok eller för att nå ut till läsare när boken väl är utgiven.

Type & Tell är inte ett bokförlag som marknadsför eller säljer böcker till återförsäljare, men författare kan få hjälp med att själva arbeta för exponering via rätt kanaler och ökad synlighet på nätet.

 – Vi håller även på att diskutera med ett antal större svenska återförsäljare hur vi ska kunna bidra till att lyfta fram och belysa självpublicerade böcker.

En betarelease av Type & Tell planeras till sommaren.

 – Vårt mål under 2015 är att öka synligheten för vår tjänst och varumärket och att locka till oss användare, säger Leffler.

 – Vi kommer att lyssna uppmärksamt på våra användare, och ha ett nära samarbete med dem. Tillsammans med dem ska vi finslipa vår tjänst så att det blir den bästa på marknaden!

Läs mer på bloggen Type & Tell.

UPPDATERING: Nu är Type & Tell uppe i Betaversion! Kolla in.