Nyheter
2014-01-23

Verkligheten överträffar fiktionen

Handlingen i den populära TV-serien Solsidan på TV4, som effektivt parodierar några familjer i övre medelklassen i en förort till Stockholm, blir nu verklighet.

Förra säsongen ifrågasatte karaktären Mickan Schiller hur svårt det egentligen kan vara att skriva en barnbok, men inte helt överraskande blev hon refuserad av Bonnier. Som tur är för tittarna så har den dröm som inte förverkligades i TV-rutan nu blivit sann i verkliga livet i och med utgivningen av Aja Baja Vita Soffan – som ges ut av just Bonnier Carlsen. Boken är en bilderbok av ”Mickan”, där hon förmedlar sin sanna talang att uppfostra barn och ger handfasta tips på hur man underlättar den omöjliga kombinationen av barn och dyra vita möbler.

Boken har skapats av mångsidiga Josephine Bornebusch, som spelar den socialt klättrande och inte så smarta Mickan i TV-serien. Bornebusch, som skrivit boken själv, är också en av manusförfattarna till TV-serien – och faktiskt den som gav sin karaktär författarambitioner. Och det var Bornebusch som sökte upp förlaget med idéen att ge ut boken.

– Jag känner mig så stolt över Mickan som lyckats skriva så många ord. Det trodde jag hon aldrig skulle klara av, säger Bornebusch med glimten i ögat. – Det är oerhört roligt när två olika världar möts. När en tv-karaktär får skriva (nåväl) en bok om hur barn inte får kladda ner i ett hem som inte finns så blir det lite extra surrealistiskt kul, tycker jag! 

Till skillnad från Mickan är Bornebuschs egna författarambitioner betydligt mer seriösa. Hennes första roman, för ungdomar, ges ut senare i år av Bonnier Carlsen.

– Att få släppa min första roman i augusti känns helt galet kul men nästan inte verkligt än. Jag kommer tro på det när jag ser det, säger hon.