Nyheter
2011-11-25

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2011

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2011 korades vid en prisutdelning igår. 200 av landets ledande mediepersonligheter från tidningar, tidskrifter, TV, radio och webb hade samlats på Operans Rotunda i Stockholm, och galan direktsändes på de största mediesajterna.

Programledare var Karin af Klintberg, tv-producent och själv tvåfaldig vinnare av Stora Journalistpriset. Under ceremonin intervjuade hon Hanne Skartveit, politisk redaktör på Verdens Gang, som berättade om dramatiken och journalistiken kring terrordåden i Oslo.

Pristagarna i de olika prisklasserna är:

Årets Berättare

Erik Hedtjärn och Amanda Glans, Tredje Statsmakten för P1, Sveriges Radio, Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten. “För att med journalistisk intuition och nyfikenhet ha tecknat ett unikt porträtt av Håkan Juholt och hans väg till makten.”

Årets Förnyare

Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter, frilans, #prataomdet. “För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det.”

Årets Avslöjande

Malin Olofsson och Daniel Öhman, Ekot, Sveriges Radio, radioserien och reportageboken Matens Pris. “För att de avslöjat det orimligt höga pris som djur, människor och miljö betalar för vår billiga mat.”

Lukas Bonniers Stora Journalistpris

Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent, Sveriges Radio. “För att hon med kunskap och stark närvaro i världspolitikens mitt ger oss den stora bilden med hjälp av de små berättelserna.”