Nyheter
2015-11-19

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2015

200 av landets ledande mediepersonligheter hade samlats på Operans Rotunda i Stockholm, och galan direktsändes på landets största mediesajter.

Programvärd för galan var Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter. Årets internationella hedersgäst vid ceremonin var den legendariska franska tv-journalisten och programledaren Christine Ockrent som diskuterade den brännheta situationen i Frankrike och i hela Europa med terrorattacker, massflykt och hot mot journalistiken och yttrandefriheten.

Stora Journalistpriset instiftades av Bonnier år 1966 för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken och är Sveriges mest prestigefulla journalistiska utmärkelse. Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori.

Pristagare 2015 är:

Årets Berättare

Johanna Bäckström Lerneby, Filter
Att skapa ett monster

För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik.

Årets Förnyare

Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter
Hackerjournalisten

För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Årets Avslöjande

Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson, Svenska Dagbladet
SCA-affären 

För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris

Kerstin Weigl, Aftonbladet
För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden​.