Nyheter
2010-02-10

Adlibris lanserar Letto – en svensk läsplatta

— Letto är ett nytt sätt att läsa böcker, säger Pär Svärdson, vd för Adlibris. Vi har tittat på e-böcker i tio år, men det är först nu som det känns att det börjar hända saker på allvar.

På www.adlibris.com/letto är det enkelt att hitta och ladda ned såväl de senaste svenska böckerna som ett stort urval klassiker. E-bokhandeln kommer att vara öppen för alla läsplattor och alla förlag.

— Adlibris hela idé är att kunna erbjuda ett brett utbud för bokälskare, säger Pär Svärdson. Letto är lika liten som en bok men stor nog att rymma ett helt bibliotek. Den är enkel att ta med i väskan, på jobbet och på resan. Det är helt enkelt ett bättre sätt att läsa på.

Varför lanserar ni en läsplatta just nu?

— Under tio års tid har det pratats om e-böcker, men eftersom det inte funnits några läsplattor har förlagen delvis tappat intresset, och då det inte funnits så stor marknad för e-böcker i Sverige har de utländska plattillverkarna inte heller lanserat sina plattor i Sverige, säger Pär Svärdson. Därför kändes det som att tiden var mogen för att sätta ner foten och få i gång en marknad för e-böcker i Sverige.

Letto har menyer på svenska och en pappersliknande skärm som gör att man bekvämt kan läsa också i starkt solsken. Den är förberedd för en mängd olika format, vilket gör det möjligt att ladda ner böcker från de flesta nätbutiker.

— Det är oerhört spännande att Adlibris tagit fram en enkel och modern svensk läsplattform, säger Håkan Rudels, marknadsdirektör för Bonnierförlagen. Det innebär att vi tar vår 200-åriga tradition in i en ny era. Redan nu finns 500 svenska titlar till Letto och från och med i år kommer alla nya svenska böcker från Bonnierförlagen också att finnas som e-böcker.

Vad tror du lanseringen av Letto kommer att betyda för Bonnierförlagen på sikt?

— Att vi kapar tid i den digitala utvecklingsprocessen. Digitaliseringen av vår utgivning har vi hållit på med länge så det har inte påverkats av Letto, men däremot hastigheten av digitaliseringen. Är det dessutom väl skött kan det i framtiden bli en bra affär i konsumentledet för oss, via Adlibris.

Introduktionspriset på Letto är 1 495 kr (ordinarie pris 3 170 kr), och den finns att köpa på adlibris.com/letto. Under kampanjperioden är Letto förladdad med fyra böcker: Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser, Oceanen av Göran Sonnevi, Vägar till visdom av Stefan Einhorn och En ö i havet av Annika Thor: Dessutom får köparen välja ytterligare en bok att ladda ner från adlibris.com.

Läs frågor och svar om Letto på Adlibris forum.