Nyheter
2016-12-21

Amelia Adamo slutar

Amelia Adamo började som reporter på Svensk Damtidning 1975, och sedan dess har karriären till största del bestått av framgångar. Hon har varit redaktionschef på VeckoRevyn, featurechef på Aftonbladet och på Bonnier Tidskrifter startade Adamo 3 tidskrifter; AmeliaTara och M-Magasin, där hon de senaste tio åren har jobbat som chefredaktör.

– Jag har sagt att från och med det år jag fyller 70 ska jag sluta. Det känns väldigt bra. Hela mitt liv har mest bestått av arbete, jag har haft någon slags 60-timmarsvecka. Jag lämnar bakom mig så mycket glädje och roliga händelser. Jag slutar när det är som bäst och jag har valt tidpunkten omsorgsfullt.

Amelia Adamo kommer vara fortsatt knuten till M-Magasin som frilans, och sitter kvar i Bonnier Tidskrifters styrelse. 

Den största lärdomen hon tagit med sig är att kreativitet kräver planering.

– För att kunna göra en aktuell och spännande tidning måste du ha en väl planerad bas. Då blir möjligheterna att göra förändringar större, säger hon.

– Grunden till framgången för mina tidningar har varit att jag känt min målgrupp, och sedan överraskat dem. Man kan inte ge målgruppen vad de vill ha, det blir för tråkigt. Man måste ge dem det de inte visste att de ville ha.

Hur har du kunnat känna din målgrupp så bra?
– Jag är beteendevetare i grunden och har alltid haft ett genuint och skamlöst nyfiket beteende. Tittat hur folk bor, frågat vad de pratar om på tjejmiddagar och glott på folk i bastun och sett hur valkiga de ser ut. Alla säger att de bryr sig om sina läsare, men det man ska veta om sin målgrupp är vilka behov de har. Vad fyller min tidning för behov? Och det gäller att vara på tårna, för målgruppen ändrar livssstil och beteenden hela tiden.

Vilket råd skulle du vilja ge till de som är i början av sin karriär nu?
– Var inte för nöjd, var alltid lite missnöjd med det du gör. Man måste hela tiden ha sitt känselspröt utanför redaktionen och veta vad som händer där.