Anna Andersson (t.v.) och Maja Fredin (t.h.). Foto: Christofer Dracke
Nyheter
2023-08-18

Anna Andersson och Maja Fredin tilldelas Maria Bonnier Dahlins stipendium

Konstnärerna Maja Fredin och Anna Andersson tilldelas 2023 års upplaga av Maria Bonnier Dahlins stipendium. De erhåller en prissumma om 100 000 kr vardera. Stipendiaterna presenteras i en omfattande utställning på Bonniers Konsthall 6 dec–21 jan 2024.

Maria Bonnier Dahlins stiftelse delar årligen ut stipendium till unga svenska konstnärer för att stötta dem i deras arbete. Stiftelsen grundades 1985 av Jeanette Bonnier (1934–2016) till minne av hennes dotter Maria som omkom i en bilolycka, endast 20 år gammal. Maria studerade till arkitekt på Columbia University i New York och rörde sig i en krets av unga konstnärer. Maria Bonnier Dahlins stiftelse har alltid sökt upp det nya och det nyskapande och de konstnärer som tagit emot stipendiet genom åren tillhör i dag några av Sveriges mest uppmärksammade.

Gästjury 2023 är konstnären och den tidigare stipendiaten Mamma Andersson samt curatorn och konstnären Sahara Widoff. Juryarbetet leds av Christel Engelbert, som sedan 2016 är stiftelsens styrelseordförande och driver utvecklingen av stipendiet.

Anna Andersson är född 1989 och erhöll sin masterexamen från Malmö Konsthögskola, 2020. Anderssons praktik försöker undersöka skulpturmediets möjligheter till ett närmande av “essensen av form”.
I juryns motivering står bland annat “I Annas klassiska skulpturer kvarstår en känsla av stark pågående närvaro. En balansakt som skapar en sorts monumental meditativ minneslund. Som att man håller gravitationen vilande, där avsteget och exaktheten känns som det som ger skulpturerna liv. En del av skönheten i hennes verk kan upplevas i att Anna försöker både hitta och fylla i olika luckor i rummet, vare sig de är riktiga eller påhittade.”

Maja Fredin är född 1992 och har över tio års utbildning inom hantverk i det textila fältet. Hon har bland annat studerat på Nyckelviksskolan, Handarbetets Vänner och senast på Konstfack där hon 2022 erhöll sin masterexamen. Fredins konstnärskap bygger på idébaserade installationer som med performativa element är grundade i det textila hantverket. Med en blandning av humor och blodigt allvar arbetar Fredin gränslöst med foto, ljud, video, kostym och skulptur för att bygga upp scenografier. 
I juryns motivering beskrivs hur berättelsen står i centrum för Majas konstnärskap: “Maja är inte bara en visuell konstnär utan en komisk iakttagare, som på ett ytterst egenartat vis sätter fingret på vår tids vansinne, men också på alla våra banala drömmar om lyx och glamour. Med humor, ömhet och ibland smärtsam skärpa skapar hon en unik verklighet som väver samman betraktelser om vår flyktiga samtid.” 

Läs mer om konstnärerna, deras verk och den kommande utställningen här på Bonniers Konsthalls hemsida.

Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst i centrala Stockholm. Den trekantiga glasbyggnaden är ritad av Johan Celsing och ligger precis vid tågspåren, mellan centralstationen och Sankt Eriksplan. Konsthallen har sitt ursprung i Maria Bonnier Dahlins stiftelse som grundades 1985 av Jeanette Bonnier till minne av dottern Maria. Jeanette Bonnier grundade också Bonniers Konsthall, som en fysisk manifestation för det arbete stiftelsen påbörjat, och som ett hem för sin kärlek till konsten.