Nyheter
2016-03-01

Bonnier Award i Estland till Tuuli Jõesaar

I Tallinn överlämnades tidigare idag Bonnier Award för undersökande journalistik i Estland till Tuuli Jõesaar på dagstidningen Eesti Päevaleht. Det här är det nittonde året i rad som det oberoende priset delas ut. 

Bland 18 nominerade vann Jõesar för sin undersökning om bruket av det giftiga ämnet klordioxid som en ”mirakelkur” för barn. Artikelserien om klordioxid, i Estland känt som MMS, visade hur populär pseudovetenskap verkligen är i landet.  Efter att artiklarna publicerats inledde polisen en undersökning av verksamheten kring förespråkarna av klordioxid. Polis och inspektörer för barns trygghet besökte hem som hade rapporterat användning av substansen på barn och det estniska läkarsällskapet uteslöt en läkare som var positivt inställd till klordioxid.

Finalisterna för priset var:

Piret Reiljan, Koit Brinkmann och Katariina Krjutshkova från affärstidningen Äripäev för undersökningen av en affärskoalition mellan bränsleföretag som påverkade regeringsbeslut för egen vinning efter valet. 

Tarmo Vahter, Mikk Salu och Margus Järv på veckotidningen Eesti Ekspress för undersökningen av en politisk familjs finansiella verksamhet.