Nyheter
2021-07-02

Bonnier Books blir majoritetsägare i norska Strawberry Publishing – och lanserar BookBeat i Norge

Bonnier Books kan nu ta klivet upp från 45% till 70% ägarandel i norska bokförlaget Strawberry Publishing AS.

I november 2020 tillkännagav Bonnier Books förvärvet av 70% av Strawberry Publishing. Den norska konkurrensmyndigheten meddelade att de skulle stoppa förvärvet och motiverade det med Bonniers ägande av förlaget Cappelen Damm. Bonnier Books köpte därför istället en minoritetsandel på 45% i Strawberry Publishing i maj 2021. Bonnier Books har nu valt att sälja sin andel i Cappelen Damm, och kan därmed gå in som kontrollerande ägande av Strawberry Publishing.

– Under hela processen har vi poängterat hur viktig den norska marknaden är för Bonnier Books, och att vi vill stärka vår position i Norge. I och med köpet kan vi stå för ett modernt förslagsalternativ och om några år siktar vi på att vara bland de tre största förlagen inom allmän litteratur. Vi vill arbeta med de bästa författarna och bygger nu ett förlag för nuvarande och framtida generationer, säger Håkan Rudels, VD Bonnier Books. 

– Den norska förlagsbranschen behöver utvecklas i takt med tiden och bli mer digital. Strawberry ingår nu i Nordens största publiceringsgrupp, vilket vi ser som ett stort erkännande. Det kommer att göra det lättare för norska författare att lyckas nationellt och internationellt, säger Alexander Henriksen, VD för Strawberry Publishing.

Mot slutet av året kommer Bonnier Books att lansera boktjänsten BookBeat i Norge och rekrytering av medarbetare börjar under hösten.

– Norge är en av de mest spännande marknaderna för ljudböcker i Europa. Vi är övertygade om att lanseringen av BookBeat i Norge kommer att bidra till en redan positiv marknadsutveckling. Som alla vet ligger en streamingtjänsts framgång i böckernas kvalitet, och vi kommer nu att hålla dialog med de norska förlagen för att säkerställa att vi har bästa möjliga innehåll, säger Niclas Sandin, VD för BookBeat.

Aktieköpet i Strawberry Publishing är föremål för granskning av den norska konkurrensmyndigheten.Strawberry PublishingBonnier BooksHåkan RudelsAlexander HenriksenBookBeatNiclas Sandin