Nyheter
2021-05-26

Bonnier Books köper in sig i Strawberry Publishing

Bonnier Books förvärvar 45% av norska bokförlaget Strawberry Publishing AS, som kommer att fortsätta verka under varumärket Strawberry Publishing.

I november 2020 tillkännagav Bonnier Books förvärvet av 70% av Strawberry Publishing AS. Den norska konkurrensmyndigheten hade invändningar mot förvärvet. Parterna har valt att ändra ägarfördelningen så att Bonnier Books nu blir minoritetsägare. Strawberry Publishing AS består av de förlagen Strawberry Publishing och Bastion Forlag, som båda verkar på den norska bokmarknaden inom genrerna fiktion, sakprosa och barn- och ungdomslitteratur.

─ Förlagsverksamhet handlar om att arbeta med de bästa författarna och publicera fantastiska böcker. För att göra det på bästa möjliga sätt behövs lugn och ro, så när det visade sig svårt att få ett majoritetsägande av Strawberry Publishing godkänd har vi istället kommit överens om denna minoritetslösning, säger Håkan Rudels, VD för Bonnier Books.

─ Bokbranschen genomgår stora förändringar och i den terrängen passar det oss perfekt att vara snabba och offensiva, samtidigt som vi förbereder oss för en digital framtid. Bonnier Books är vår drömpartner ─ de har den tyngd, historia och publiceringsmuskler som vi behöver för att fortsätta vår tillväxt och konkurrera i den norska bokbranschen, säger Petter Stordalen, delägare i Strawberry Publishing.

─ Att ha Nordens största förlagsgrupp i teamet är en stor tillgång och en dröm som har gått i uppfyllelse. Vi får både muskler och arbetsro att fortsätta bygga ett av Norges ledande förlag, och det blir lättare att föra norska författare ut i världen, säger Alexander Henriksen, VD för Strawberry Publishing.