Nyheter
2019-05-02

SF Studios blir majoritetsägare i produktionsbolaget FLX

Filmbolaget SF Studios, som ägs av Bonnier, blir majoritetsägare i produktionsbolaget FLX, ett av Sveriges mest framgångsrika produktionsbolag som står bakom succéer såsom Solsidan, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Bonusfamiljen och den aktuella Netflix-serien Störst av allt. FLX:s grundare Felix Herngren och vd Pontus Edgren kvarstår som betydande aktieägare.

SF Studios och FLX har sedan tidigare en mycket nära och stark relation, vilken genom transaktionen kommer att fördjupas ytterligare. Sedan tre år tillbaka har SF Studios och FLX ett distributionssamarbete på långfilm i Norden och genom att knyta bolagen ännu närmare varandra kommer bolagen att kunna utbyta erfarenheter och lära av varandra för att på så sätt kunna utvecklas och växa ytterligare.

”Teamet på FLX, lett av Felix Herngren och Pontus Edgren, hör till de allra mest begåvade i vår bransch, och att fortsätta att leda och utveckla film och Tv-branschen tillsammans ska bli både väldigt roligt men också mycket inspirerande, säger Michael Porseryd, vd på SF Studios.

 I den nya ägarkonstellationen kommer FLX att fortsätta att verka som ett oberoende produktionsbolag under eget varumärke, och Herngren och Edgren kommer att fortsätta att vara aktivt verksamma i bolaget precis som idag.

”Vi har drivit FLX tillsammans de senaste 6-7 åren och det har varit en otrolig resa med en tillväxt som vi inte kunde föreställa oss. Nu är det dags för ett nytt kapitel i FLX historia. SF Studios är en historiskt mycket stark nordisk aktör med internationella ambitioner och med SF Studios som stor delägare i FLX öppnas nya möjligheter upp för ett fördjupat samarbete inom distribution och inte minst gemensamma satsningar på att nå ut internationellt med FLX produktioner”, säger Felix Herngren och Pontus Edgren.

Förvärvet är ett mycket viktigt steg i SF Studios ambition att vara den ledande aktören på den nordiska marknaden inom produktion och distribution av film och tv-serier samt att även etablera sig som en ledande aktör i Europa. FLX operativa ledning kommer att vara densamma som idag. I samband med transaktionen tar Michael Porseryd över rollen som styrelseordförande i FLX. Transaktionen förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.