Nyheter
2017-09-22

Tom Hanks spelar huvudrollen i en amerikansk version av En man som heter Ove

SF Studios, som producerade den svenska filmen, kommer att producera den nya filmen tillsammans med Tom Hanks egna produktionsbolag Playtone. Producenterna till filmen är Fredrik Wikström Nicastro, Tom Hanks, Gary Goetzman och Rita Wilson. Tom Hanks kommer att spela huvudrollen.

Filmen En man som heter Ove med Rolf Lassgård i huvudrollen som Ove, regisserades av Hannes Holm och blev snabbt en stor framgång på biograferna i Sverige – i slutändan den tredje mest sedda långfilmen någonsin på bio i Sverige med totalt över 1,7 miljoner besökare. Filmen gjorde även stor succé i USA där den blev den mest besökta utländska filmen på bio 2016. Filmen producerades av SF Studios och producenterna Annica Bellander och Nicklas Wikström Nicastro.

– Vi är naturligtvis otroligt stolta och glada över att SF Studios ska producera den amerikanska versionen av En man som heter Ove tillsammans med Tom Hanks och hans bolag Playtone, som har en lång rad av mycket framgångsrika film- och tv-produktioner bakom sig, säger Michael Porseryd, VD på SF Studios.

– Att få göra den här filmen med Tom Hanks, som är en av världens mest begåvade och etablerade skådespelare, där han dessutom spelar huvudrollen, ger oss de allra bästa förutsättningarna att ännu en gång underhålla och beröra en publik världen över, säger Fredrik Wikström Nicastro, SVP International Production på SF Studios.

– Denna berättelse om kärlek, tolerans och hopp innehåller flera klassiska komponenter som vi älskar att se på film. Jag känner mig väldigt stolt över att vara en del av detta projekt, säger Rita Wilson, producent på Playtone och tillika Tom Hanks fru.

En man som heter Ove är baserad på Fredrik Backmans succéroman med samma namn från 2012 (Bokförlaget Forum/Månpocket). Boken har blivit en mycket stor framgång internationellt och har översatts till 43 språk. Boken har legat 1:a på New York Times Best Seller List och har legat kvar på listan i hela 77 veckor i följd.

– Jag är överväldigad och djupt hedrad över det här intresset, men jag vill framhålla att det är en direkt konsekvens av den väldigt fina svenska produktion som Hannes Holm, Rolf Lassgård, Bahar Pars, Annica Bellander och alla andra inblandade på SF Studios spelade in 2015. Denna nya produktion är först och främst en hedersbetygelse till deras hårda arbete och kärleksfulla tolkning av Oves historia, säger Fredrik Backman, författare till boken En man som heter Ove.

Den amerikanska versionen av En man som heter Ove är en av flera produktioner i SF Studios satsning att producera engelskspråkiga filmer för den internationella marknaden. Andra filmer i denna satsning är den bioaktuella storfilmen Borg (som hade premiär den 8 september och som var den första svenska filmen någonsin att öppna den prestigefulla internationella filmfestivalen i Toronto), Horizon Line med manus av Josh Campbell & Matt Stuecken (10 Cloverfield Lane) och I AmVictor med manus av Neal Purvis & Robert Wade (Casino Royale, Skyfall) baserad på en kommande roman av Jo Nesbo, i regi av Baltasar Kormakur (Everest).