Nyheter
2011-03-14

Bonnier Carlsen restaurerar Elsa Beskow-böcker

Elsa Beskow är en av Sveriges mesta sagotanter. Hennes bilderböcker är ständigt aktuella trots att flera av dem har mer än hundra år på nacken. Men med tiden, och de många nya upplagor som tryckts, har också en stor del av originalfärgerna bleknat i de senare utgåvorna. Det bestämde sig Bonnier Carlsen för att göra något åt.

– Vi har ständigt uppdaterat vårt material så att trycket ska bli det bästa möjliga, men tekniken har gått framåt enormt de senaste åren så idag är det lättare att återskapa bilderna som de såg ut i original, förklarar Sara Hedenberg, redaktör på Bonnier Carlsen.

Reprofirman som anlitats för uppdraget har fått digitala filer med de avfotograferade originalen. Sedan har de “lyft” bilden från den gulnade bakgrunden och med hjälp av att titta på originalbilderna har de återskapat färgerna. I Bonnierförlagens arkiv finns nämligen många äldre upplagor, i vissa fall originalupplagorna, sparade.

– Samtliga upplagor av enstaka titlar togs fram och man kunde följa hur färgerna har förvanskats under åren. Originalen hade en mjukare mildare färgton som så fint har kommit fram i de nytryckta böckerna, berättar arkivarien Barbro Ek som är ansvarig för det stora arkivet.

Den nya tekniken gav dessutom Bonnier Carlsen idén att ge ut Elsa Beskows samlade verk i form av antologin Elsa Beskows sagoskatt.

– Vi ville visa på hennes storhet och den betydelse hon haft för det svenska kulturlivet. Och när vi hittade en form och ett sätt att även lyfta fram hennes mer okända verk – bilder, dikter och sagor – som inte finns som enskilda bilderböcker så var Elsa Beskows sagoskatt född. Det är en antologi där vi kan lyfta fram bredden i hennes verk och utvecklingen under alla år som hon var verksam, förklarar Sara Hedenberg som är redaktör på Bonnier Carlsen.

Förlaget har också en specialsajt som handlar om Elsa Beskow – du hittar den här.