Nyheter
2010-05-21

Albert Bonniers Förlag ger ut 22 statsministerbiografier

Den 22 band tunga biografisviten Sveriges Statsministrar under 100 år har just landat i svenska bokhandlar. I boxen finns biografier om alla svenska statsministrar från Karl Staaff till Fredrik Reinfeldt. Satsningen är den största Albert Bonniers Förlag gjort på många år och inkluderar en rad aktiviteter under hela 2010 – bland annat en serie seminarier på ABF-husetoch nio program som sänds på UR/Kunskapskanalen under maj och juni.

Bokseriens huvudredaktörer heter Per T Ohlsson och Mats Bergstrand. Mats har skrivit boken om Ola Ullsten, Per T har skrivit om Carl Gustaf Ekman och Rickard Sandler. Övriga författare som har skrivit varsin av biografierna är bland annat Klas Eklund, Niklas Ekdal och Annika Ström Melin. (Se alla författare här.)

Per T Ohlsson berättar att det var en bokserie om brittiska premiärministrar som gav honom och Mats inspiration till att göra samma sak med svenska statsministrar. Men böckerna handlar inte bara om den period som varje minister styrde landet:

– Vi skriver om hela deras liv, inte bara statsministertiden. Det är som ett panorama över de här hundra åren. Och vi strävade efter att få olika perspektiv på statsministrarna genom att blanda skribenter med tydlig liberal profil, med vänsterprofil, statsvetare, historiker och publicister. En gemensam nämnare att de är ypperliga skribenter – nästan alla har skrivit böcker som behandlat svensk politisk historia och de är väldigt kunniga, säger Per T.

Abbe Bonnier, facklitterär chef på Bonnierförlagen, säger att projektet är ett av de mest spännande han jobbat med under sina år på förlaget.

– Per T Ohlsson och Mats Bergstrand kom till mig för fyra år sedan och presenterade idén. Jag tyckte att det verkade jätteintressant. Sedan dess har vi och ett 20-tal personer på förlaget arbetat med bokserien – det är ett av de största projekt som vi har gjort. Och i stort sett varenda författare som blev tillfrågad sa ja direkt!

Den 19 maj ordnades ett stort seminarium kring bokserien i riksdagens andrakammarsal. De runt 200 besökarna fick höra Per T Ohlsson berätta om projektet och sedan blev det paneldebatt med Christina Florin, Olof Ruin, Maria Strömvik och Björn von Sydow. Tre tidigare statsministrar – Göran Persson, Ingvar Carlsson och Ola Ullsten – talade också på seminariet.

Projektet har redan fått stor uppmärksamhet i media: Sveriges Radios Studio EttSVT Gomorron SverigeSydsvenskanGPExpressen,Fokus och Dagbladet är några exempel.

Anna Tillgren på Albert Bonniers Förlag är tillsammans med Anna-Karin Korpi ansvarig för PR och aktiviteterna kring boken. Hon hoppas och tror att det stora pådraget bara är början.

– Det stora jobbet är naturligtvis vad som ska hända kring utgivningsdagen, men jag tror att allt kommer pågå väldigt länge. Vi samarbetar ju med Kunskapskanalen och kommer antagligen att jobba ihop även med andra partners. ABF har vi även i vanliga fall samarbeten med, men nu är det extra roligt eftersom själva ABF grundades av Rickard Sandler – en av statsministrarna som finns med i serien. Och samarbetet med Riksbankens Jubileumsfond har gett projektet precis den tyngd det behöver, till exempel hade vi möjlighet att ha det stora seminariet i riksdagen, säger Anna.

I veckan lanserades också en webbplats, www.sverigesstatsministrar.se. Här finns bland annat YouTube-klipp, allt om böckerna och deras författare och information om aktuella evenemang.