Nyheter
2014-04-30

Årets Möbel

Årets möbel, Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning, delades första gången ut 1993. Årets vinnare är bordet ”Spänna” av Gustav Person. Priset är en av Sveriges mest prestigefyllda utmärkelser för möbel-och inredningsbranschen, och delas ut vid en ceremoni senare i maj.

– Jag tror att utmärkelsen är den äldsta existerande i Sverige, säger Dan Gordan, redaktör på Sköna hem som har varit med sedan starten.

-Flera inredningstidningar vräker ut diplom till höger och vänster. Vi däremot arbetar med en kvalificerad jury och premierar endast en möbel av fyra fem nominerade. Den vinnande formgivaren får ett stipendium på 30 000 kronor.

Priset har även ett liv utanför tidningen. Under designåret 2005 gjorde Sköna hem en utställning med Årets Möbel, som visades på åtta museer och utställningsplatser runt om Sverige. Och 20-årsjubiléet 2013 firades med en stor fest på Nationalmuseum i Stockholm.

-Med utmärkelsen signalerar vi till möbel- och inredningsbranschen att Sköna hem är en aktiv och viktig aktör. Även läsarna ser förstås detta – deras tidning spelar roll även utanför det egna vardagsrummet, säger Dan Gordan.

Varför blev Spänna Årets Möbel? 

– Ett bord för möbelälskare, en konstruktion med poetiskt tilltal. Möbelsnickaren Gustav Persons examensarbete från Konstfack var en undersökning av fogar där han med poesins hjälp gav formgivningsprocessen ett mervärde. Bordet hålls samman av träets egen kraft, här behövs inte vare sig lim eller skruv, var juryns motivering.

Vill du ha ett eget Spänna-bord? Det finns att köpa från Källemo.