Nyheter
2010-07-23

Dagens Medicin hänger med sin tid

När Anders Eriksson, vd för Bonnier Business Press International, fick chansen att flytta alla de svenska tidningarna till ett och samma ställe slog han till direkt.

– De flesta av våra verksamheter är geografiskt utspridda över Europa så det är kul att vi kan göra så här, säger Anders.

Så nu bor Dagens Medicin på Torsgatan, precis som Dagens Industri. Flytten innebär inte minst stora kostnadsbesparingar. Men Anders Eriksson säger att det finns många fler fördelar än så.

– Administration och sälj, där har vi två områden som det kan gå att hitta synergier i. Men minst lika viktigt är att utbyta bra idéer, både över redaktionsgränserna och när det gäller marknadsföring.

Minskad annonsering från läkemedelsföretagen påverkar både Dagens Medicin och dess systertitlar som Medicine Today International ger ut i Danmark, Estland, Finland, Norge, Polen och Slovenien.

– Flera företag har slagits ihop och det märks också en förändring i typen av mediciner som läkemedelsföretagen vill marknadsföra. Färre storsäljare och mer nischade produkter är trenden, och i slutändan betyder det färre stora annonskampanjer än förut, säger Anders.

 För att överleva och gå framåt menar han att det krävs nya intäktsströmmar . Och att vägen dit är att bli ännu bättre på detDagens Medicin är bra på.

– Vi har mycket att bygga på. Vi är ett starkt varumärke med hög trovärdighet, och vi har redan en väletablerad relation med våra läsare, säger Anders.

En viktig del av varumärket är events, som flera andra företag inom Bonnier Business Press International – bland annat Dagens Industri och Børsen – redan har stor erfarenhet av.  Hittills i år har svenska Dagens Medicin haft 13 olika events, med totalt runt 1 800 deltagare.

– Att det blev en framgång redan så här tidigt tyder på att det har stora potential att bli något våra läsare verkligen vill ha, säger Anders.

Och det finns många andra idéer om hur varumärket kan utvecklas, både beprövade och nya. Ett exempel är utviksbilagor i tidningen.

– Bilagor och specialinlagor är inte nytt, men det finns nya sätt att göra det på. Vi publicerar redan nu en handbok för allmänläkare i Danmark och Polen. Vi tittar också på uppdragsmedia, verktyg för att lättar kunna ställa diagnos, böcker och andra smarta sätt att paketera innehållet vi har på nya vis som läsarna är beredda att betala för.

Dagens Apotek, som lanserades förra året, går väldigt bra. Nyligen lanserades Dagens Sjuksköterska som syftar till att utveckla relationen mellan sjuksköterskor på sjukhus och i primärvården.

Flytten är inte den enda stora förändringen för Dagens Medicin. Nyligen fick tidningen, som den första i raden av MTI:s tidningar, en helt ny form (läs mer här).  Resten av titlarna kommer att göras om under det kommande året. Målet är att alla ska ha en liknande design så att det syns att de hör ihop, samtidigt som de behåller sin egen individualitet.

– Det känns fint att uppdatera vår look, och jag vet att det är bra för oss också, säger Anders.