Nyheter
2014-08-15

#EatPolishApples

När Grzegorz Nawacki, vice chefredaktör på den polska affärstidningen Puls Biznesu, hörde ryktas om att Ryssland skulle stoppa all import av vissa frukter och grönsaker konstaterade han efter snabb research att det skulle slå hårt mot Polens äppelproducenter. Mer än hälften av deras skördar går nämligen på export till Ryssland. Därför beslöt han att göra något.

– Jag tänkte att det bästa sättet att hjälpa dem borde vara genom att få folk att börja äta fler äpplen och dricka mer cider, säger Grzegorz Nawacki. Det skulle både öka åtgången och få människor att visa solidaritet med bönderna. Jag skrev en blogg och gjorde ett inlägg på Twitter med en bild där jag äter ett äpple och hashtaggarna #jedzjabłka #eatApples #EatPolishApples.

Det dröjde bara några timmar tills hashtaggen började trenda på Twitter och spridas på Facebook. 

– Tusentals människor postade foton med äpplen, säger Grzegorz Nawacki. Det blev en jätteaktion. Puls Biznesu var också med på ett hörn och använde både sin webbplats och sina konton i sociala medier. Men hashtaggen fick verkligen eget liv och både politiker och affärsmän deltog med bilder och hashtaggar. (Du kan se några av dem här)

För tidningens del fungerade stödet för #jedzjabłka som ett led i dess långsiktiga satsning på “ekonomisk patriotism” (läs mer här). Ett uttalat syfte med verksamheten är dessutom att hjälpa företagare. 

– Kampanjens vinnare blev de polska bönderna. Men jag är säker på att den kommer att gynna Puls Biznesu också. Vi fick många fler följare på Twitter och fans på Facebook, och det blev den billigaste reklamkampanjen i Puls Biznesus historia, säger Grzegorz Nawacki med ett leende.

Vad resultatet anbelangar hade Grzegorz Nawacki inga förväntningar alls när när han postade sitt foto. Han skulle aldrig ha kunnat drömma om det enorma gensvaret med tiotusentals inlägg på Twitter och Facebook och stor uppmärksamhet i utländska medier med tidningsartiklar i Tjeckien, Ryssland och Storbritannien, bland annat i The Guardian.

– Det bästa av allt är att det fick reell effekt också, säger Grzegorz Nawacki. Äppelkonsumtionen i Polen ökade faktiskt.