Nyheter
2012-05-03

Evigt ung

Kan du berätta om vad Kamratposten har betytt för Sveriges barn under sin långa historia – och nu?

KP (och Folkskolans barntidning som den hette fram till 1950) har haft stor betydelse för barns läsande ända sedan starten 1892. Och det var ju också grundaren Stina Quints mål, att få barn att läsa även utanför skolan. På senare år hoppas jag att vi haft betydelse när det handlar om budskap som “Våga vara dig själv!”, “Säg din åsikt!”, “Du är bra som du är!” och “Nej till mobbning!”. Sedan tror jag att KP bidragit till att stärka många barns självkänsla och gett svar på många frågor som barn inte vågat ställa till någon annan. Sist men inte minst så har tidningen varit en källa till skratt för många generationer svenska barn.

Varför tror du att KP har klarat sig under så många år?

Först och främst: Kvalitet. Sedan får vi väldigt mycket respons från läsarna och vi använder i stor mån inskickat material: Det ger nog en känsla av att vi verkligen är läsarnas tidning. Nu för tiden handlar det säkert även en hel del om att föräldrar som själva läste och gillade tidningen vill att deras barn ska få uppleva samma sak. En annan viktig faktor kanske är att vi vågar jobba med ambitiösa illustrationer i så stor utsträckning. Jag tror att det finns ett sug efter illustrationer med kvalitet bland svenska barn.

Vilka är era största utmaningar?

– Att hänga med! Den dagen vi blir mossiga är vi körda. Sedan är det en ständig utmaning att ha en så bred målgrupp som vi har – barn mellan 8 och 14 år. Vi måste vara jättenoga med att hålla bredd på innehållet.

Vad är du mest stolt över?

– Alltså, jag är sjukt stolt över att vara chefredaktör på KP. Jag läste själv tidningen mellan 1987 och 1994 och vet precis hur viktig den kan vara. Men allra mest stolt är jag nog över min outtröttliga redaktion som levererar kvalitet månad efter månad, år efter år. Det är enormt imponerande.

Vad är det roligaste med att jobba med KP?

– Att vi får så mycket och så bra respons från läsarna! Det har jag verkligen saknat när jag varit på andra tidningar. Och att vi kan skriva om nästan vad som helst. Jobbet är verkligen varierande på det sättet.