Nyheter
2015-04-21

Grattis Damernas Värld!

I år fyller Sveriges största modetidning Damernas Värld 75 år. Det firas med ett sprakande jubileumsnummer där chefredaktör Martina Bonnier för första gången pryder tidningens omslag. I jubileumsnumrets ledare berättar hon historien om Damernas Värld från de knapra krigsåren fram till i dag.

Så här skriver hon i sin krönika:

– Så hur gör jag en kort sammanfattning av allt som hänt Sveriges största modetidning de senaste 75 åren? Ska jag börja 1940, då tidningen bytte namn från Flitiga Händer till Damernas Värld och hade en käck flicka i ett vallmofält på omslaget? 

– Eller ska jag börja i Halmstad när jag var i mellanstadieåldern och veckans höjdpunkt var när mammas Damernas Värld damp ner i brevlådan och jag ivrigt bläddrade fram till redaktör Lotta Lewenhaupts vinjett ‘Det Allra Senaste’? 

– Kanske berättar jag om det drastiska publicistiska beslutet från Bonnier Tidskrifters sida, då redaktionerna på VeckoRevyn och Damernas Värld fick byta plats med varandra över en natt – till de anställdas stora förvåning (detta är anledningen till att jag överhuvudtaget började arbeta på denna jubilerande redaktion).

Hela tidningen andas fest och firande. Ett modereportage tolkar varje årtionde men i modern tappning. Eftersom Damernas Värld är en tidning som ofta går i arv från mamma till dotter bjöds tre generationer läsare (en mamma, dotter och mormor från Västerås) in till redaktionen på jubileumsfika.

För att fira jubileet ytterligare sker under en tunnelbanekampanj där jubileumsomslaget visas upp.